fallback

Мащабна инфраструктурна програма ще насърчава инвестициите в Пловдив

Предстои концесиониране на летище Пловдив, което се очаква значително да се подпомогне туризма в региона

12:08 | 11.04.06 г.

Без добра инфраструктура трудно се привличат инвестиции и трудно се инвестира. Ето защо ще бъдат взети мерки за подобряване на транспорта и инфраструктурата в региона на Пловдив. Това каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев на официалното откриване на Икономически форум Марица “Пазари, инвестиции, проекти”, който се провежда в Конгресния център на Международен панаир Пловдив.

Форумът, който се осъществява с медийното партньорство на Investor.bg, ще продължи и утре, а според Мутафчиев за събитието неслучайно е избран град Пловдив, тъй като „това е град на успешна търговия, град на предприемчиви хора“.

Министърът посочи основните проекти, които предстоят за региона, а именно модернизация на ж.п. транспорта, както и евентуална концесия на гара Пловдив и Гара София.

Той заяви, че през месец май ще започне работа по процеса за електрификация и модернизация на железопътната линия Пловдив и София, в резултат на което регионът ще разполага с първата скоростна линия до 160 км/ч.

Предстои и концесиониране на летище Пловдив, което се очаква значително да се подпомогне туризма в региона.

Разработва се и проект за интерлокален логистичен център в Южен Централен район, посочи министърът.

Областният управител на Пловдив Тодор Петков също заяви, че приоритет на региона е развитието на регионалната транспортна инфраструктура, „тъй като в пловдивска област в момента има 970 км републикански пътна мрежа, 500 км са в отчайващо състояние, 250 са за ремонт и само 250 км отговарят на съвременните изисквания“.

Пловдивският регион заема близо една четвърт от територията на България и 23% от населението на страната, подчерта кметът на града Иван Чомаков. Той определи стартиращия днес форум като важно събитие за развитието на бизнеса и икономиката в страната и развитието на трансграничното сътрудничество. Освен български фирми и представители на местните власти, в Икономически форум Марица участват и представители на бизнеса и властта от Гърция и Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:01 | 12.08.22 г.
fallback