fallback

Младите IT специалисти не са достатъчно квалифицирани

У нас липсва и държавна политика за патента защита при износ на български софтуерни продукти, смятат от Българския ИКТ клъстер

10:25 | 10.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

В момента от българските университети излизат около 3000 специалисти годишно, което не отговаря на нарастващото търсене на индустрията, смята Петър Статев, председател на Управителния съвет на Българския клъстер по информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

По думите му обучителните програми трябва да бъдат преразгледани, защото квалификацията на младите професионалисти не съответства на нуждите на ИКТ бизнеса.

Фирмите от клъстера, които в края на миналата седмица се събраха на първото си Общо събрание, единодушно са решили да изготвят предложение до Министерството на образованието и науката (МОН) за увеличаване броя на ИКТ студенти в българските университети, както и за промяна в методологиите и практиките на програмите, осигуряващи специални ИКТ умения и знания.

Според над 350-те фирми в обединението в България няма ефективна координация за създаването и изпълнението на политиките за развитие на сектора.

Липсва и държавна политика за патента защита при износ на български софтуерни и иновационни продукти; трудно се осигурява финансиране за развитие на ИКТ фирмите, тъй като няма практика за създаване на рискови фондове; също така няма достатъчно и добре подготвени ИТ специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
fallback