fallback

Вторият завод на Шишеджам у нас се похвали с първата си готова продукция

В завода за плоско стъкло, който е най-големият на Балканкия полустров и един от най-мащабните в Европа, са вложени общо 120 млн. долара

15:30 | 06.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Първата готова продукция плоско стъкло на „Тракия Глас България”, българското дружество на турската компания “Шишеджам”, излезе днес от стъкларския комплекс в Търговище, съобщиха от компанията. Сто тона плоско стъкло в пет камиона потеглиха към София и Пловдив, за да бъдат доставени на клиенти, профилирани в търговията и допълнителната обработка на продукта.

Производствената пещ за плоско стъкло бе запалена преди месец и половина. Така бе пусната втората производствена мощност на Шишеджам в рамките на мащабния инвестиционен проект за изграждането на стъкларския комплекс край Търговище.

За първи път в България и в цяла Югоизточна Европа бе внедрена модерната „флоат” технология, която гарантира съвършено гладка повърхност и 100% прозрачност на продукта, обясниха от Шишеджам.

В завода за плоско стъкло, който е най-големият на Балканкия полустров и един от най-мащабните в Европа, са вложени общо 120 млн. долара. Годишният капацитет на завода е 225 хил. тона продукция, предназначена за редица сектори като строителството, автомобилостроенето, производството на бяла домакинска техника и мебели, както и за селското стопанство.

Над 80% от нея е предвидена за износ главно в страните от Югоизточна Европа, Русия и останалата част от Европа. Очакваният годишен оборот само от втория завод в Търговище ще достигне 65 млн. долара.

Изграждането на стъкларския комплекс на “Шишеджам” в Търговище започна на 7 юли 2004 г. Това е най-големият инвестиционен проект “на зелено” в България като в него ще бъдат вложени общо 220 млн. долара. Инвестицията предвижда изграждането и експлоатирането на три завода, които ще произвеждат четири групи стъкларска продукция: домакинско, плоско и калено стъкло, както и огледала. Чрез тях се откриват общо 1065 работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 28.08.22 г.
fallback