fallback

General Motors: Имаме два доставчика в България, търсим още

При евентуални договори с български фирми GM ще инвестира в инструментална екипировка и в други ресурси с цел увеличаване на продукцията

14:32 | 05.04.06 г.

Ерик Алщрьом. Снимка: БСК

„Много сме заинтересовани от това да добием представа за възможностите на България. На този етап имаме два български доставчика, но смятаме, че има още възможности“, заяви пред журналисти Ерик Алщрьом, вицепрезидент на "General Motors - верига за доставки".

Алщрьом се срещна днес в сградата на Българската стопанска камара (БСК) с  фирми – потенциални партньори на компанията. Целта на срещата бе запознаване на фирмите с философията на веригата на доставки за автомобилната индустрия, като специфичен и различен начин на индустриални отношения, както и установяване на първоначални контакти с потенциални доставчици за General Motors.

Българските фирми, с които са водени преговори са: Алком, Епик, Грамър, Монтюпе, Осъм, Пресков, Прогрес, Метаком, Бунай, Дружба, Гарант, Самел 90, Екита, GTIГруп, SKF, Арексим, Аркомат, ЕлхимИскра, Монбат, Стандарт, Профил, Теклас, Алфапласт, като те са селектирани от над 100 български производители.

„General Motors търси не само ниска цена на труда, но и добро качество“, каза вицепрезидентът, уточнявайки, че не става въпрос само за политика за търсене на доставчици в Източна Европа, а за глобална политика за търсене на страни, помагащи за съкращаване на разходите. Други такива региони са Китай, Русия, Африка, Румъния, уточни той.

Алщрьом многократно заяви, че General Motors не иска да се спира конкретно на дадена страна за доставчици, а винаги търси най-доброто и най-полезното за компанията.

Вицепрезидентът подчерта, че интересът на General Motors към България е част от глобалната политика на групата за разширяване географията на производството и осигуряване на следпродажбено сервизно обслужване на автомобилите. Тъй като продажбите в Централна и Източна Европа са по-големи от тези в западната част на континента и тази тенденция вероятно ще продължи, то General Motors би желал да увеличи и производството на резервни части на територията именно на страните потребители на автомобили.

По този начин ще се гарантира снижаване себестойността на продукцията при запазване на нейното качество. Това определя и интересът към България. Според Ерик Алщрьом от съществено значение за бъдещо партньорство с български фирми е съществуването на добра транспортна инфраструктура (най-вече жп-транспорт), която да гарантира дейността.

Той заяви още, че цената на труда в азиатските страни вече започва да нараства, така че не може да се говори за сериозна заплаха от насочване на инвестиционния интерес на General Motors към този континент. Интересът към страни като Индия и Китай е равностоен на този към България, Румъния и Турция. „Връзките с Румъния са многогодишни, като само през последните две години имаме нови 20 партньора от тази страна“, сподели Алщрьом.

Той обясни, че при евентуални договори с български фирми General Motors ще инвестира в инструментална екипировка и в други ресурси с цел увеличаване на продукцията.

Днес и утре Алщрьом и съпровождащата го делегация ще посетят две български предприятия, за да се запознаят с качеството на производствения процес и продукцията.

General Motors Corp. е най-големият в света автомобилен производител и водещата по продажби автомобилна фирма в глобален мащаб в продължение на 75 години. В основаната през 1908 година компания GM днес работят около 327 000 души в световен мащаб. Фирмата има производствени мощности в 33 държави, а автомобилите на GM се продават в 200 страни в света.

През 2005 година, общото число на продажбите на GM по света бе 9,17 милиона леки и товарни автомобила – увеличение с 2 процента с предходния период и второ по обем постижение в историята на компанията.

В Европа GM е представен на над 30 пазара с продукти от марките Opel, Vauxhall, Saab, Chevrolet, Cadillac, Corvette и Hummer. Компанията оперира с 11 производствени и асемблиращи мощности и дава работа на около 64 500 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 29.08.22 г.
fallback