fallback

Автомобилите с газови уредби ще се обозначават със специален знак

Новият знак има формата на равностранен триъгълник със светлоотразителни жълт цвят и червена крайна ивица с надпис „GAS“ и знак „Внимание“

12:24 | 05.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Моторните превозни средства, оборудвани с автомобилни газови уредби, ще се обозначават с опознавателен знак „Моторно превозно средство с монтирана автомобилна газова уредба“. Това предвиждат промени в правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, одобрени от кабинета, съобщиха от Министерски съвет.

Въвеждането на знака е необходимо, тъй като през последните години голям процент от броя на моторните превозни средства в страната работят с допълнително инсталирани газови уредби.

В голяма част от случаите служителите на Националната служба „Пожарна и аварийна безопасност“, извършващи пожарогасителни и аварийноспасителни работи, при пристигане на мястото на произшествието не разполагат с информация дали в моторните превозни средства има монтирана автомобилна газова уредба. Липсата на такава информация увеличава многократно риска за здравето и живота на спасителите и на пострадалите в автомобила, се посочва в в мотивите за промените в правилника.

Новият опознавателен знак има формата на равностранен триъгълник със светлоотразителни жълт цвят и червена крайна ивица с вписани в него надпис с латински букви „GAS“ и знак „Внимание“. Стикерът ще се поставя от вътрешната страна на задното стъкло, в горния ляв ъгъл или на подходящо място на челното стъкло при липса на задно.

Съответно, в Наредбата за устройството, безопасната експлоатация и техническия надзор на газовите съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове, приета от Министерския съвет през 2004 г., се въвежда задължение органите за технически надзор на автомобилни газови уредби при преглед за техническата им изправност да поставят опознавателния знак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
fallback