fallback

Изтича срокът за подаване на декларации за доходите

От 2006 г. декларацията се подава и от самоосигуряващите се

16:21 | 04.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

На 17 април изтича срокът, в който всички самоосигуряващи се лица трябва да подадат еднократно в офисите на Националната агенция за приходите (НАП) декларация по Образец № 6 за дължимите вноски за предходната година, припомниха от НАП.

В декларацията се попълва сборът от авансово внесени осигурителни вноски или дължимите през предходната календарна година, както и сумите, внесени или дължими при определяне на окончателния размер на месечния осигурителен доход от таблица №1 и №2 от декларацията за облагане доходите на физическите лица (чл.41 от ЗОДФЛ).

Декларацията по Образец № 6 се подава всеки календарен месец след последното плащане на възнагражденията от работодатели, осигурители и техните клонове и поделения, които имат задължение по закон да внасят осигурителни вноски за осигурените при тях лица, с изключение на бюджетни предприятия с централизирано разплащане на задължителните осигурителните вноски.

От 2006 г. декларацията се подава и от самоосигуряващите се.

Самоосигуряващите се подават декларацията еднократно с попълнени данни за дължимите осигурителни вноски за предходната година.

Декларацията е по утвърден образец в приложение №4 към чл.2, ал.2 на Наредба №Н-8 за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица. Това е декларация обр. №6 „Данни за дължими вноски и данък по чл.38 от ЗОДФЛ”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 11.09.22 г.
fallback