fallback

Всички банки са превели в в срок дължимите годишни вноски към ФГВБ

Общата сума на годишните премийни вноски, преведени към фонда от банките за 2005 г., е 84.83 млн. лв.

15:32 | 04.04.06 г.

Всички банки преведоха в срок дължимите годишни премийни вноски към Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), съобщиха от фонда.

Съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките институциите-членки дължат на фонда ежегодно, до 31 март на текущата година, премийни вноски в размер на 0.5% от общия размер на влоговата им база за изтеклата година, определена на среднодневна основа. Влоговата база в чуждестранна валута се преизчислява в левове по курса на БНБ за съответния ден. При неплащане на вноската в установения срок, банката дължи на ФГВБ лихва за забава в размер на законната лихва, начислена върху дължимата сума за срока на закъснението.

За всички банки, включително и за клоновете на чуждестранните банки, членството в системата за гарантиране на влоговете, съответно, плащането на годишни премийни вноски, е задължително. Изключение правят клоновете на гръцките Алфа банк и Банка Пиреос, тъй като влоговете в тях са защитени от Гръцкия фонд за гарантиране на депозитите.

Общата сума на годишните премийни вноски, преведени към фонда от банките за 2005 г., е 84.83 млн. лв.

В момента във ФГВБ има натрупани средства в размер на 387.67 млн. лв., предназначени за изплащане на гарантираните суми по влоговете на граждани и фирми в случай на банков фалит. Понастоящем размерът на гаранцията по влоговете е 25 000 лв.

Във връзка с предстоящото членство на страната в Европейския съюз предстои гарантираното покритие да се повиши на 39 200 лв. към 31 декември 2006 г. Повишението е в изпълнение на графика за поетапно увеличаване на гаранцията в съответствие с изисквания от Директива 94/19/ЕО минимум от 20 000 евро, уточняват от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 21.08.22 г.
fallback