fallback

Бордът на МВФ одобри втория преглед по предпазното ни споразумение

През май в страната ни ще се проведе нова мисия на МВФ, която ще преразгледа някои от параметрите в икономическата програма на правителството

11:45 | 04.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

На 3 април 2006 г. Бордът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд (МВФ) приключи втория преглед за България по изпълнението на програмата на правителството за икономически и финансови реформи в рамките на предпазното споразумение, съобщиха днес от Министерство на финансите (МФ).

Одобреното на 6 август 2004 г. двегодишно стабилизационно споразумение с България от типа „предпазно“, предвижда изпълнението на съгласувана с Фонда програма, без да се използва възможността за кредитиране.

Обикновено такава програма се възприема от страни, които нямат нужда от външно финансиране, но желаят да запазят „печата на одобрение“, който едно споразумение с МВФ налага сред международните финансови и икономически среди, както и оказва дисциплиниращ и координиращ ефект върху икономическата политика на страната.

Споразумението е последното за страната ни и ще изиграе ролята на своеобразен мост в прехода към пълноправно членство в Европейския съюз, посочват от министерството. Като цяло икономическата програма на българското правителство има за цел да осигури стабилна икономическа и политическа рамка, както и да подготви в голяма степен страната ни за присъединяването към ЕС в началото на 2007 г.

„Положителното решение на Борда на МВФ е резултат от постигнатите стабилни макроикономически показатели, от провежданата разумна и гъвкава фискална политика и от създаването на необходимите предпоставки за по-висок икономически растеж“, обясниха от МФ.

В направените по време на заседанието изказвания е отбелязано, че независимо от увеличените външни предизвикателства и рискове, страната ни е постигнала по-нататъшен напредък в утвърждаване на принципите на пазарно-ориентираната икономика и е провела значителни финансово-икономически реформи, ясно насочени към процеса на европейската интеграция.

Според МВФ постигнатият напредък по програмата изпраща позитивни сигнали към международния икономически елит и гарантира, че макроикономическата стабилност у нас ще бъде поддържана и занапред.

През месец май в страната ни ще се проведе нова мисия на Международния валутен фонд, която, съвместно с правителството, ще преразгледа някои от параметрите на програмата, отчитайки развитието на икономиката през първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 04.04.06 г.
fallback