fallback

Частният капитал най-значим за развитие на образованието и здравеопазването

Значимостта на частните капитали за финансиране и развитие на т.нар. “публични” услуги традиционно се подценява от широката публика, смятат от Industry Watch

11:07 | 03.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Tоп 3 областите, в които частните капитали биха имали най-чувствително въздействие върху икономиката, са образованието, здравеопазването и транспортната инфраструктура. Това е изводът от проведено от Industry Watch допитване до избрани макроикономисти в България за значимостта на частното финансиране на публични услуги.

Значимостта на частните капитали за финансиране и развитие на т.нар. “публични” услуги традиционно се подценява от широката публика, смятат от анализаторската компания. Направеното от нея допитване цели да разкрие интуицията на макроикономистите за значимостта на частно участие в публичните услуги.

Основният аргумент за публично финансиране на определени дейности е т.нар. “пазарен провал”. Това е академично схващане, че при определени пазарни условия частните решения ще водят до по-неефективно разпределение на капиталите от политическите (административните) решения. Макроикономистите, които са отговорили на въпроса дали има такива сфери в България, са обединени около мнението, че като цяло няма област, където частните капитали да не могат да участват поне заедно с държавните във финансиране на съответните услуги. С известни условности, най-много икономисти заявяват, че частният бизнес не би успял изцяло да се справи със сигурността и транспортната инфраструктура.

Ранг на публичните сфери по значение на частното финансиране в тях за икономиката:

1. Образование 2. Здравеопазване 3. Транспортна инфраструктура 4. Енергетика 5. Пенсионно осигуряване 6. Разрешаване на търговски спорове 7. Сигурност 8. Спорт 9. Култура

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:16 | 03.04.06 г.
fallback