fallback

Преглед на печата за 3 април

07:58 | 03.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Финансов натиск на ЕС за реформите в България
в. Сега
 
Европейската комисия ще препоръча в доклада си през май България и Румъния да бъдат приети в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., но и двете страни ще бъдат призовани да продължат с реформите. В противен случай ЕС може да намали финансовата си помощ за тях, пише германският в. "Ди Велт", като се позовава на "високопоставени източници" от ЕК. Днес еврокомисарят по разширяването Оли Рен ще запознае Комисията по външните работи на европарламента с предварителната си оценка за постигнатото от България и Румъния.
 
Междувременно експерти от българския Институт "Отворено общество" обявиха, че изостават ключови реформи в областите "Земеделие" и "Правосъдие и вътрешни работи". Заради това рискът от въвеждане на защитни мерки на ЕС спрямо България във вътрешния пазар не е преодолян, а рискът от защитни мерки по правосъдието остава висок.
 
US базите ни носят $50 млн.
в. Стандарт
 
САЩ ще налеят $50 млн. в базите, които ще ползват у нас. Това съобщи Брадли Фриден, съветник в US посолството в София. Вашингтон е амбициран да стане един от най-големите инвеститори в България, каза още той. Споразумението за военните бази ще бъде подписано в края на април.
 
Забогатяваме с 10% през 2006 г.
в. Сега
 
Ще завършим годината с 10% по-високи доходи. Прогнозата направи министърът на финансите Пламен Орешарски на среща с граждани в Монтана. Замогването на средния българин ще е резултат от вдигане на заплатите, съчетано с намаляване на данъци и осигуровки, се разбра от поясненията на министъра, цитиран от агенция "БГнес". Той подчерта, че говори за реално 10-процентно увеличение - заплатите щели да се качат с около 4%, а свалянето на данъчно-осигурителното бреме било равносилно на 6% повишение на доходите.
 
Броят €3600 наем за 4 квадрата на летището
в. Стандарт
 
3600 евро е месечният наем за офис от 4 кв. м на новия терминал на летище София. Толкова плащат за помещение за рент-а-кар, както и за щанд за туристически услуги. Цените са скочили тройно по време на търговете, научи "Стандарт". От 3400 до 4400 евро започва стартовата цена за месечен наем на заведения за бързо хранене на партера на новото летище. Най-апетитните търговски обекти - закусвални, кафенета и ресторанти, са договорени още при правителството на Симеон Сакскобургготски, коментираха от Министерството на транспорта. Около 110 са търговските и офис обекти на новия терминал. Досега са сключени договори за повече от 60 от тях. В момента ръководството на летище София подготвя документи за още 15 търга, на които ще се разиграят около 40 търговски обекта, каза Валентина Жекова, началник-отдел "Реклама и маркетинг".
 
Подават до 5 май оферти за “Хилтън”
в. Стандарт
 
До 5 май се приемат оферти за закупуването на 14% от хотел "Хилтън" в София. Първоначалната цена, на която се предлага делът на Столичната община, е малко над 3 млн. евро. Продажбата ще даде възможност на милиардера Шон Куин да стане мажоритарен собственик на хотела. Сега ирландецът притежава 49% от "Хилтън"- София. Бъдещият купувач ще трябва да бъде одобрен от Международната финансова корпорация, звено на Световната банка. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
fallback