fallback

Овергаз разширява газоразпределителната си мрежа в област Разград

Компанията планира за първи път в историята си да доставя природен газ в съдове под налягане

14:39 | 30.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

През 2007 г. Овергаз започва изграждането на газоразпределителна мрежа в Кубрат и Лозница, Разградска област, а през следващите няколко години ще продължи да работи и в останалите населени места на областта. Според инвестиционните планове на "Овергаз", строителните работи трябва да завършат през 2013 г.

Компанията планира за първи път в историята си да доставя природен газ в съдове под налягане. Компресираният природен газ ще даде възможност на всички потенциални клиенти веднага да газифицират своите имоти, съобщиха от Овергаз.

Представители на Овергаз са се споразумели с местната власт изграждането на газоразпределителните мрежи и възстановителните работи на общинската пътна инфраструктура да са синхронизирани, както и общинските ръководства да съдействат за бързото получаване на разрешителните за извършване на строителните работи.

Област Разград е част от регион "Дунав", за газификацията на който Овергаз спечели лицензия след конкурс в края на декември 2005 г. Общата инвестиция, която компанията предвижда за целия регион, е над 20,2 милиона лева за периода до 2026 г. Само за първата година на проекта – 2007 г., Овергаз ще вложи над 3,2 милиона лева.

"Овергаз" вече има изградени мрежи в Русе и Попово, които също попадат в регион “Дунав”. Компанията работи и в два от градовете на област Разград – едноименния областен център и Исперих. Лицензия за разпределение на "синьото гориво" в тях притежава "Газоснабдяване Разград" – местното дъщерно дружество на газовата компания.

Благодарение на дейността на "Газоснабдяване Разград" в двете общини са развити над 80 км газопровод и над 1 100 клиенти вече използват природен газ. Всяка година двете общински ръководства спестяват няколко десетки милиона лева в резултат на намалените разходи за отопление.

Според специалисти отделяните в околната среда вредни вещества в двете общини са намалели над 7 пъти след газификацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
fallback