fallback

Колко трябва да е продължителността на борсовата сесия?

Въпреки че търговската сесия у нас продължава само три часа и половина, запитаните от Investor.bg брокери са на мнение, че това време е достатъчно за степента на развитие на пазара

14:48 | 30.03.06 г.

Борсовата сесия в България продължава от 9:30 до 13:00 ч. Част от инвеститорите са на мнение, че трите часа и половина са напълно достатъчни за степента на развитието на капиталовия ни пазар, докато други смятат, че сесията трябва да е по-дълга.

Ето защо се обърнахме към част от преките участници в търговията – брокерите, за да ги попитаме дали работното време на Българска Фондова Борса трябва да се удължи.

Според Ангел Рабаджийски от ИП Карол АД продължителността на борсовата сесия напълно съответства на степента на развитие на родния капиталов пазар. Брокерът е на мнение, че „проблемът пред борсата не е колко е времето за търговия, а какво да се търгува. Този проблем е още по-болезнен в дни като вчерашния, когато оборотът на родния пазар не може да достигне дори до 2 млн. лв. (под 1 млн. евро).

„Продължителността на търговската сесия за момента е оптимална, а евентуалното й удължаване би довело до проблеми, свързани с обработката на сделките и воденето на дневници, които трябва да бъдат изготвени в рамките на работния ден според изискванията на НИДИП“, допълни Рабаджийски.

Красимир Атанасов от Елана смята, че „работното време на борсата като брой часове е достатъчно дълго, за да покрие обема на търговия, без да предизвиква някакви особени натоварвания. Поглеждайки от друг ъгъл, то се покрива с част от работното време, преобладаващо в Европа, и по този начин позволява и по-активно участие на тези инвеститори, но поради обективни причини трудно или само за кратко може да се постигне покриване и с пазара в САЩ.“

Ръководителят търговия с акции в ИК Елана е на мнение, че „евентуални промени следват да бъде насочени именно към подобна стъпка, а не в самото удължаване на работната сесия“.

„Скромният размер на нашия пазар поне засега не се нуждае от по-голяма продължителност на борсовите сесии, е мнението и на Гено Тонев от ИП Юг Маркет. Брокерът смята, че три и половина часа са почти достатъчни за търговия, като напоследък дори и четвърт час би свършил работа. „Неприятно е, когато техниката откаже - било то интернет връзка, токов удар или нещо друго“, допълва Тонев.

„Удължаването на търговските сесии обаче не е подходящото лекарство в случая и би създало повече неудобства, отколкото подобрения в работата. Вместо това е по-добре БФБ да инвестира в системи и решения, даващи й различни алтернативи при възникване на проблем“, препоръчва брокерът.

Според Христо Дженев от ИП Интеркапитал Маркетс въпросът е доста сложен. „От една страна, ако погледнем предишното удължаване на времето - вследствие на него, вероятно непряко, оборотът в крайна сметка се е увеличил. От тази гледна точка може да се сметне, че би трябвало да има някакво увеличение на оборотите, ако бъде удължено работното време“, каза Дженев.

„Въпросът е това да не разводни търговията и да се запази някаква ефективност на работното време от гледна точка на сделки в минута“, е изводът на един от най-младите брокери на БФБ-София.

Станимир Саръстов от ИП МакКап Брокерс АД подкрепя мнението на колегите си, като заяви, че: „предвид текущата ликвидност и съществуващата система на клиринг, не мисля, че на сегашния етап се налага и е уместно удължаване на работното време на фондовата борса.“

Как е по света: В голяма част от западноевропейските страни търговската сесия продължава от 10:00 до 18:30 ч. В САЩ камбаната бие в 16:30 ч., а затварянето е 23:00 ч. българско време. Началният час на борсовата сесия в Русия съвпада с България – 9:30 ч., но продължава до 17:45 ч. В съседна Румъния търгуват от 10:00 до 14:30, докато в Македония от 9:00 до 12:00 ч. Най-активните акции в Сърбия се търгуват от 10:30 до 14:00 ч. (непрекъсната търговия), докато от 11:00 до 13:00 се търгува по метода на преобладаващата цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:14 | 13.09.22 г.
fallback