fallback

НЕК иска 13 млн. лв. неустойки заради забавянето на проекта Марица Изток 3

Според новия график изпълнението на проекта е удължено с 28 месеца

17:42 | 29.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

НЕК е поискала 13 млн. лв. неустойки от "Енергийна компания Марица Изток 3" за забавяне на проекта за рехабилитация в централата. Това каза Лили Иванова, директор в НЕК, на заседание на парламентарната комисия по енергетика.

Исканата неустойка е 2,5 пъти по-висока от първоначално залегналата в договора за рехабилитация на централа. Част от сумата вече е изплатена, до края на годината ще бъде изплатена цялата, каза Иванова, цитирана от Dnes.bg.

Новият график за изпълнение на проекта е удължен с 28 месеца с новия изпълнител, а в съответствие с него и договорът за изкупуване на енергията. Председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай коментира, че не може да бъде допуснато ново закъснение на проекта.

Общата стойност на проекта за рехабилитация на "Марица Изток 3" е 600 млн. евро. От тях кредити са 368 млн. евро.

Комисията реши да поиска допълнителна информация за закъснението на проектите "ТЕЦ Марица изток 3 и "ТЕЦ Марица Изток 2", както и информация за щетите, които това ще донесе на българската енергетика. Тази информация ще бъде предоставена от Министерството на икономиката и енергетиката и от главните изпълнители на проектите на някое от следващите заседания на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
fallback