fallback

ВАС потвърди санкция от 100 хил. лв. за БТК

Глобата е наложена заради злоупотреба с монопол на пазара за интернет достъп през фиксираната телефонна мрежа

15:09 | 29.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила решение на Комисията за защита на конкуренцията от октомври 2004 г., с което бе наложена имуществена санкция в размер на 100 000 лева на “Българска телекомуникационна компания” ЕАД, София за нарушавана на Закона за защита на конкуренцията.

В качеството си на предприятие с господстващо положение на пазара на услугата ”достъп до интернет през фиксираната телефонна мрежа”, телекомуникационното дружество си осигурява по-благоприятни условия за извършването й отколкото условията, които представя на други фирми, смятат от съда и КЗК.

По този начин БТК налага “нелоялни търговски условия”, въпреки че е длъжно да предостави на конкурентите си същите търговски условия за осъществяване на посочената цялостна услуга, които гарантира за себе си.

Съобразно механизма, по който се осъществява достъпът до фиксираната телефонна мрежа, разликата между интернет доставчиците и БТК като краен доставчик на услугата “достъп до Интернет чрез фиксирана телефонна мрежа”, е единствено в начина на таксуване на клиентите.

Операторът “БТК” ЕАД осъществява таксуване на клиентите си независимо от тяхното разположение в района на селищната система. При клиентите на останалите доставчици на интернет таксуването се осъществява съобразно тарифния план на далекосъобщителния оператор (”БТК” ЕАД). Абонатите на “БТК” ЕАД извън района на градската телефонна мрежа, където е разположена входната точка на интернет доставчика, са неравнопоставени спрямо останалите абонати по отношение таксуването на обикновената телефонна услуга.

Разликата в тарифирането на обикновената телефонна услуга, предоставяна и в двата случая от “БТК” ЕАД с оглед чий е клиентът на цялостната услуга “достъп до интернет през фиксираната телефонна мрежа”, поставя другите фирми в неравностойно положение.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
fallback