fallback

Представители на 13 китайски компании търсят бизнес партньорства у нас

В ход са преговори за изграждане на смесени предприятия в Китай за лозарство и винопроизводство, монтаж и производство на електрокари и мотокари

11:11 | 27.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес делегация от представители на големи китайски компании ще участват в днешния българо-китайски бизнес форум в София, съобщиха организаторите от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Във форума ще вземат участие 45 български и 13 китайски фирми, включително най-големият китайски производител и доставчик на безжично телекомуникационно оборудване ZTE Corporation. Предвижда се и провеждането на над 120 двустранни бизнес срещи.

Китайските фирми са от секторите производство на електроенергия, телефони и радио приемници, огнеупорна продукция, текстилни изделия, оптични комуникационни системи, оборудване за енергетиката.

До момента в търговския регистър на БТПП са регистрирани общо 276 фирми с китайско участие, от които 249 еднолични дружества със 100 процента китайско участие, 20 смесени българо-китайски дружества и 7 търговски представителства.

Китай е основен търговско-икономически партньор на България от азиатските страни. С подписването през 1990 г. Търговска спогодба между двете страни е поставено ново начало в двустранните търговски отношения. През 2004 г. стокообменът достига 504,1 млн. долара. Износът възлиза на 36,2 млн. долара, като намалява с 40% спрямо предходната година. По официални данни вносът е за 467,9 млн. долара и се увеличава с близо 70%.

Приоритетни области на търговско сътрудничество между двете страни са машиностроенето и хранително-вкусовата промишленост. В ход са преговори за изграждане на смесени предприятия в Китай за лозарство и винопроизводство, монтаж и производство на електрокари и мотокари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
fallback