fallback

БНБ ще пусне сребърна монета от 10 лв. на тема „Българското Черноморие“

На обратната страна на монетата е представена част от географската карта на България с река Ропотамо

12:16 | 24.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

На 19 април 2006 г., по повод на Международния ден на земята, БНБ ще пусне в обращение сребърна възпоменателна монета от серията „Национални паркове и резервати” на тема „Българското Черноморие”, съобщиха от централната банка. Монетата е с номинална стойност 10 лв., а тиражът й ще е 7000 броя.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879”, изписана върху лентата. Околовръст са изписани „Българска народна банка”, номиналната стойност „10 лева” и годината на емисия „2006”.

На обратната страна е представена част от географската карта на България с река Ропотамо. В медальони са изобразени водна лилия, тръстика и ловуващ корморан – типични за флората и фауната на резервата „Ропотамо”. Околовръст има надпис „Национални паркове и резервати”.

Автори на художествения проект са Евгения Цанкова и Пламен Чернев.

Управителният съвет на БНБ е одобрил дизайна и техническите параметри на сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване от серията „Съкровищата на България - Летница“, с номинална стойност 10 лева, емисия 2006 г., която да бъде отсечена по проект с автор Евгени Евтимов.

От БНБ съобщиха още, че е одобрен Отчет за изпълнението на бюджета за административните разходи на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за 2005 г. (ФГВБ), в размер на 1,434 млн. лв. Изпълнението му към 31 декември 2005 г. е в размер на 1,376 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 10.09.22 г.
fallback