fallback

Едва 12% от българите са оптимисти за бъдещето си

Повече от половината българи изпитват страх от изгубване на работата си, докато едва 18% от румънците са подвластни на подобно чувство

11:29 | 21.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Българите не се удовлетворени от живота си и не са оптимисти за бъдещето, в сравнение с останалите европейски народи. Това показва проучване на качеството на живот, направено от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд - агенция на ЕС със седалище в Дъблин, Ирландия.

Проучено е качеството на живот в 28 европейски страни.

Едва 12% от българите са оптимисти за бъдещето си, докато 29 на сто от румънските граждани мислят, че ще живеят по-добре в бъдеще. Близо 20% от гражданите на старите от ЕС са оптимисти за бъдещето, а 27% от турските граждани вярват, че ще живеят по-добре в бъдеще.

Над 80% от българите не могат да си позволят едноседмична годишна почивка, но само 5 на сто от запитаните граждани на страната са отговорили, че имат неплатени сметки на домакинството.

Субективно чувство на икономически натиск изпитват над 60% от българските граждани, докато едва 10% от гражданите на старите членки на ЕС имат подобно чувство.

Въпреки ниското качество на живот 85 на сто от българите имат жилищна собственост без ипотека. За новите страни в ЕС този показател е 66 на сто, а за старите - 38 на сто.

Българите оценяват качеството на здравеопазването и социалните грижи в страната, както и личното си здраве, на нива много под средните, както за страните на ЕС, така и за Румъния и Турция.

Повече от половината българи изпитват страх от изгубване на работата си, докато едва 18% от румънците са подвластни на подобно чувство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
fallback