fallback

Преглед на печата за 21 март

08:11 | 21.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Общината притисна търговците пред НДК
в. Сега
 
Столична община изненадващо притисна двете фирми, които организират строителното изложение "Стройко" в НДК и ги принуди да платят наем от 35 000 евро за външните щандове. Договорката е постигната след среща на шефовете на двете фирми със зам.-кмета Цветан Цветанов, който отиде на спешна инспекция вчера. Наемът е за 1400 кв.м. от пространството пред НДК, което е ангажирано за изложението. То е общинска собственост, но фирмите са започнали разполагането на павилионите без съгласието на общината и без договор за наем.
 
Родна фирма няма шанс за завода за боклук
в. Сега
 
По всяка вероятност нито една от българските фирми, които кандидатстват за строежа на завод за боклук на София, няма да покрие критериите на общината, установи проверка на "Сега" в електронната система "Дакси". Повечето от подалите оферти български фирми имат предмет на дейност, който дори не се доближава до преработката на боклука. Кандидатите трябва да имат опит в областта, да извършват обработка на отпадъците в най-малко 3 страни, да са построили поне 5 подобни мощности на стойност над 50 млн. евро. Повечето от българските фирми обаче не отговарят на нито едно условие, а зад някои открито стоят политически функционери.
 
Бойко Борисов купува трамваи за  250 млн. евро
в. Стандарт
 
Кметът на Прага Павел Бем ще помага на Бойко Борисов да печели пари от еврофондовете. Двамата се договориха вчера в чешката столица София да даде проект за 250 млн. евро за смяна на трамваите и релсите. Бем е и зам.-шеф на Комитета на регионите в Брюксел и знае как се защитават проектите, за да се вземат парите. Кметът на Прага е известен с това, че не е загубил нито едно евро от поисканите пари от ЕС.
 
Междувременно фирмите по чистотата в София "Волф", ДИТЦ и "Чистота" клекнаха пред общината и ще предоговорят контрактите си. Те се съгласиха GPS система да контролира колите им, както и броя на изхвърлените контейнери. Така кметството ще знае какво правят фирмите. Техни представители се срещнаха с шефове от общината вчера.
 
Огромни опашки за данък сгради
в. Новинар
 
Стотици столичани, повечето пенсионери, се наредиха на дълги опашки пред общинските служби за местни данъци и такси с намерение да платят данък сгради и такса смет за тази година. Някои се трупаха, за да платят пълния годишен размер на данъка и да ползват 5% отстъпка. Други пък искаха да си платят само първата вноска на данъка и таксата. Тази година срокът за заплащане на първата вноска на данък сгради и такса смет, както и за ползване на отстъпката, бе удължен с един месец - от 31 март на 30 април.
 
Овчаров атакуван и от свои заради тунела "Теодора"
в. Новинар
 
Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров не получи одобрение от своите и от коалиционните партньори за това, че тунел е кръстен на дъщеря му Теодора, както съобщи "Новинар" миналата седмица.
 
Проф. Андрей Пантев от Коалиция за България коментира пред "Новинар", че именуването на тунел на министерската щерка не е проява на деликатност. Не знам доколко това е нормално, но не е изискано, каза той. Според него има и други такива случаи в американската практика, но те не били образец на финес и на скромност най-вече.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 07.09.22 г.
fallback