fallback

Преглед на печата за 20 март

08:08 | 20.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Ново летище - най-малко на 100 км от досегашните
в. Новинар
 
Летищата, които ще се развиват като граждански за пътнически превози, трябва да отстоят най-малко на 100 километра от летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев. Решението е взето, за да се попречи на навлизащите на българския пазар нискотарифни авиокомпани да отнемат трафик от международните ни летища. До дни ще бъдат обявени конкурси за избор на концесионери на летищата в Горна Оряховица и Търговище, съобщи Мутафчиев. В процес на подготовка са книжата за обявяване на процедури за концесиониране на летищата в Стара Загора и Елхово. Развитието на летище Русе ще бъде предоставено на публично частно партньорство. Пловдивското летище Крумово ще се използва едновременно за граждански и за военни полети.
 
"Държавен вестник" гълта 2.7 млн. лева годишно
в. Сега
 
Народното събрание ще похарчи 8.5% от бюджета си за 2006 г. за "Държавен вестник". Около 2.7 милиона лева ще отидат за отпечатване и разпространение на официалното издание, в което се публикуват нормативните актове и решения на трите власти. Според Велико Димитров от Института за пазарна икономика това е прахосване на пари.
 
Анализаторът от ИПИ посочва, че в целия Европейски съюз бизнесът и гражданите имат безплатен достъп чрез интернет до основните закони, наредби и правилници. Така е както в Стара Европа, така и в новите държави-членки като Чехия, Словакия, Естония. Огромният по обем "законник" на ЕС - Official Journal of the EU, също е напълно отворен за четене онлайн. Така всеки гражданин и всяка фирма във всеки момент може да провери какви права и задължения има в някаква област. Дори в Албания срещу първоначална такса и 20 евро на година може да прочетете цялото законодателство в интернет, твърди Димитров.
 
"Булгаргаз" поиска "квота" в проекта "Бургас - Александруполис"
в. Сега
 
"Булгаргаз" заяви официално, че иска да участва в проектирането и изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. Това стана на работна среща на министрите на икономиката и енергетиката и на регионалното развитие с представители на Министерството на енергетиката и промишлеността на Руската федерация.
 
Освен държавната "Булгаргаз" заявка за участие в проекта е дала и частната фирма "Универсален терминал Бургас". От руска страна кандидати са "Сибнефт", "Роснефт" и смесената "Тюменска нефтена компания - Бритиш Петролиъм". Американската "Шеврон", която разработва нефтени находища в Казахстан, също има интерес към петролопровода.
Търговците на захар спряха продажбите
в. Стандарт
 
Продавачите на захар се оттеглиха от пазара по време на редовната сесия на Пловдивската стокова борса, предаде БГНЕС. Изтеглянето на офертите изглежда нелогично, тъй като има сериозни наличности и голям преходен остатък от миналата година. Но вероятно ще доведе до ново поскъпване на сладката стока. На последната борсова сесия през миналата седмица са регистрирани заявки за покупка на захар при цена 1000 лв./т без ДДС. На дребно килограмът е около 2 лева. Търговците вероятно реагират на предложението за интервенция на пазара с количества от Държавния резерв, която ще спре спекулата, коментират брокерите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 28.08.22 г.
fallback