fallback

Преглед на печата за 18 март

Преглед на печата за 18 март

09:59 | 18.03.06 г.

Всички пари за пътищата отиват в един фонд
в. Сега
 
Всички пари за пътищата ще постъпват в един фонд, който ще се управлява от Изпълнителна агенция "Пътища" (ИАП). Целта е финансовият ресурс за обновяването на пътната инфраструктура да бъде концентриран и да не се всява паника пред Брюксел за управлението на средствата. Очаква се решението да бъде взето от правителството след около две седмици, обяви вчера регионалният министър Асен Гагаузов.  

Във фонда ще постъпват както средствата, предназначени за пътища по различните европейски програми, така и постъпленията от винетните такси, от бюджета и евентуалните заеми. Получател на средствата ще бъде ИАП, която сега е под шапката на регионалното министерство.

Евродепутат скочи против сделката с Бояна
в. Стандарт   
Зам.-шефът на Партията на европейските социалисти в Европарламента, французинът Харлем Дезир, инициира подписка срещу приватизацията на киноцентъра. Освен това той е написал писмо до премиера Сергей Станишев с категорично становище против продажбата на киноцентъра на американска фирма. С приватизацията на "Бояна филм" е заплашено европейското културно разнообразие, пише в подписката. Студия "Бояна" с филмите, които е създавала, е част от културното развитие на Европа, на което ЕС много държи. Продажбата на това дружество на американци ще постави под съмнение именно тази негова роля, смята евродепутатът. От ПЕС поясниха, че става дума не за подписка срещу процедурата, а срещу самата приватизация. Подписката е пусната между съпартийците на Дезир в Европарламента.

€ 12,6 млн. за зарзават без торове в. Стандарт

12,6 млн. евро ще бъдат отпуснати за производството на биологични продукти за "Мярка 1-3" по програма САПАРД. Тя е за реколта, произведена според екологичните норми и опазваща околната среда.

Средствата ще се дават на фермерите, след като опишат в проекти как точно ще обработват земите си. Това няма да са инвестиционни мерки, а компенсации. Защото биопроизводството е много трудоемко, поясни Милена Николова, експерт от "Развитие на селските райони" в аграрното ведомство.

Брюксел: Държавата да помогне на София за боклука
в. Новинар
 
Кризата с битовите отпадъци на София е национален въпрос, а не единствено общински проблем. Това е официалното становище на експертите от европейската комисия, които бяха у нас преди две седмици и се срещнаха с кмета Бойко Борисов. Документът е бил изпратен до министъра на финансите Пламен Орешарски. Откритото балиране на отпадъците щяло да застраши населението през летния сезон. Екоекспертите съветват още да се отвори отново депото в Суходол.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 02.09.22 г.
fallback