fallback

ДДС за туристическите пакети в чужбина със сигурност става 20%

Представители на туристическия сектор обясниха, че вече са сключени договорите с чуждестранни контрагенти за 2007 г. с калкулирано ДДС от 7%

16:55 | 17.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

С влизането на България в Европейския съюз ДДС за туристическите пакети, които се продават в чужбина, ще е 20%, а не както досега 7%, категоричен бе министърът на финансите Пламен Орешарски на проведената днес среща с представители на туристическия отрасъл.

„По време на дискусията между двете страни не бяха постигнати никакви конкретни договорености. Позицията на Държавата е, че отрасълът е приоритетен, но не смята, че тази приоритетност трябва да се изрази чрез конкретна преференциална данъчна политика“, съобщи Илиян Иванов, председател на Национален хотелиерски мениджмънт клуб.

Тъй като страната ни вече е затворила преговорната глава „Финанси”, сега вече е немислимо отново тези поети ангажименти да се предоговарят. Дори да бъде отворена въпросната глава, представителите на държавната власт не очакват да бъде постигнат прогрес в едни подобни потенциални преговори. Ще се търси някаква възможност поне за хотелите и ресторантите ДДС да не достига нивото от 20%.

Представители на туристическия сектор обясниха, че вече са сключени договорите с чуждестранни контрагенти за 2007 г. с калкулирано ДДС от 7%. При увеличаването на ставката всички загуби ще бъдат понесени от реалния бизнес, а Държавата не предвижда компенсации в тази насока.

От друга страна, министър Орешарски смята, че подкрепа за туристическия отрасъл може да се окаже чрез увеличаване на бюджета за национална реклама на България като туристическа дестинация или други непреки стимули. По време на срещата обаче не са поети конкретни ангажименти за срокове, финансови параметри или проценти на завишение на бюджета за подпомагане на отрасъла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:06 | 19.08.22 г.
fallback