fallback

Нов консорциум между Еnel и RWE ще обновява ТЕЦ „Марица Изток 3“

Очаква се дейностите по рехабилитацията да приключат в края на 2008 година, което е с 28 месеца повече от предвиденото време

10:33 | 17.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

„Енергийна Компания Марица Изток III” АД постигна споразумение нов консорциум между италианската енергийна компания Enel и RWE Industrie-Losungen GmbH да завърши рехабилитацията в ТЕЦ „Марица Изток 3”. Германската DSD Dillinger Stahlbau GmbH, която работеше в партньорство с RWE Industrie-Losungen, е напуснала проекта по взаимно съгласие, съобщиха от енергийната компания.

Обновяването на блоковете се забави с повече от 18 месеца от предвидения график. Със смяната на консорциума DSD/RWE с консорциума Enel/RWE, “Енергийна Компания Марица Изток III” АД цели да приключи изпълнението на проекта и да избегне евентуални бъдещи забавяния.

Рехабилитираният блок № 2 и първата сероочистваща инсталация в ТЕЦ „Марица изток 3” бяха въведени в експлоатация заедно с нова компютърна система за управление на процесите в централата. По този начин емисиите серен диоксид от блок № 2 намаляват с над 94%, в съответствие с най-новите екологични норми на Европейския съюз.

В резултат от рехабилитацията инсталираната мощност на блок № 2 нарасна до 227 МВт (от първоначалните 210 МВт). По време на ремонта изцяло бяха подменени съществуващите горелки за въглища и мазут с нови, които отговарят на най-модерните екологични стандарти. Котелът и турбините бяха модернизирани. Цялото останало оборудване също беше рехабилитирано и подновено, като по този начин бе увеличена ефективността на блока.

След приключването на техническите тестове блок № 2 заработи успешно в синхрон с електроенергийната система на страната. За рехабилитация беше спрян блок № 1, като неговата модернизация се очаква да приключи за около една година. Последователно предстои да бъдат рехабилитирани и блокове № 3 и № 4.

Новият консорциум Еnel/RWE ще отговаря изцяло за рехабилитацията на блокове № 1, № 3 и № 4, както и за доизграждането и въвеждането в експлоатация на втората сероочистваща инсталация. Консорциумът Еnel/RWE ще поеме и всички оставащи дейности по проекта.

Във връзка с новия договор за рехабилитация на централата е актуализиран и графикът за завършване на дейностите по проекта. Очаква се дейностите по рехабилитацията да приключат в края на 2008 година, което е с 28 месеца повече от предварително предвиденото време.

Промяната на графика наложи “Енергийна Компания Марица Изток III” АД и НЕК да подпишат на 16 март 2006 година Удължаване на Споразумението за изкупуване на електроенергията от ТЕЦ „Марица Изток 3”.

“Енергийна Компания Марица Изток III” АД инвестира общо 340 млн. евро в рехабилитацията на ТЕЦ “Марица изток 3” от започването на проекта през април 2003 година до края на 2005 година. Размерът на инвестициите през изминалата година е бил 47млн. евро.

През 2005 година в ТЕЦ “Марица Изток 3” са произведени 3 милиона мегаватчаса електроенергия, изкупени от НЕК по силата на Споразумението за изкупуване на електроенергия. За производствените нужди на централата през същия период са закупени 5,97 млн. тона въглища от Мини “Марица Изток”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 08.09.22 г.
fallback