fallback

Автоматична система за 10 млн. евро ще спира влаковете вместо машиниста

Системата се състои от бордово оборудване, което възприема информация за условията по пътя

09:52 | 17.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

На официална церемония в понеделник на Централна ж.п. гара – Пловдив ще бъде пусната в експлоатация системата „Автоматична локомотивна сигнализация” (АЛС), осъществена съвместно с Алкател, Австрия, съобщиха от Министерство на транспорта.

Проектът за реализация на системата е финансиран по програма ФАР и е на стойност 10,15 млн. евро. Той включва доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на системата в Пловдив-възел и участъка Стара Загора – Бургас.

С въвеждането в експлоатация на системата се цели осигуряването на безопасност на влаковото движение. Тя ще подпомага работата на локомотивния машинист и ще се намесва, ако неговите действия създават потенциално опасна ситуация, като първо го предупреждава за това.

В случай че машинистът не предприеме действия за намаляване на скоростта, след предупреждението, системата АЛС автоматично активира служебната спирачка и ако това не е достатъчно, се задейства екстремната спирачка независимо от действията на машиниста.

Системата се състои от бордово оборудване, което възприема информация за условията по пътя. За тази цел предварително е монтирано специално пътно оборудване по трасето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 17.03.06 г.
fallback