fallback

КЗК разреши концентрация между Делта и Нестле

В България Делта има годишни продажби за около 50 млн. лв.

12:29 | 13.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез придобиване на 96,53% от акциите на “Делта Айс Крийм” АД, Гърция от страна на “Нестле Хелас” АД, Гърция, обявиха от комисията.

Концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар, смята регулаторният орган.

Закупуването на „Делта“ от „Нестле“ е на стойност около 240 млн. евро и бе обявено в края на миналата година.

КЗК е извършила оценка на концентрацията и е установила, че по отношение на пазара, на който е активно на територията на България придобиващото предприятие (извън пазара на сладолед) съществени промени няма да настъпят. На тези пазари „Делта Айс Крийм“ АД не е активно, а няма и да се промени контролът върху участник на тях, смята комисията.

Комисията счита, че консолидирането на пазарни дялове няма да има съществено значение за пазарното положение на обединените предприятия, тъй като пазарните дялове на внасяния в България сладолед на “Нестле” могат да бъдат приети за пренебрежимо малки.

Основният ефект от сделката върху българския пазар ще бъде разширяване на продуктовата гама на “Нестле”, на практика навлизане на предприятието на пазара на сладолед в България и промяна на контрола върху “Делта България” АД.

В България Делта има годишни продажби за около 50 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:52 | 05.09.22 г.
fallback