fallback

Преглед на печата за 13 март

07:57 | 13.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

БНБ иска проект за всички заеми
в. Стандарт
 
Още неприет, законът за потребителския кредит вече е остарял. Това коментираха банкови спецове и юристи, след като в четвъртък (9 март) проектодокументът беше одобрен от Министерски съвет. Затова БНБ обмисля да бъде изработен и приет единен закон, който да обединява цялата финансова гама услуги. Причина за първоначалните коментари е изискването на ЕС да има законова защита на потребителите на финансови услуги в съответствие с няколко директиви на Съвета на Европа. В случая българското законодателство се съобразява само с първата и най-стара директива - от 22 декември 1986 г.
 
Нерационално и недомислено е обхватът на закона да е толкова стеснен, да обхваща само потребителския кредит, и то от 400 до 40 хил. лв., коментират банкови юристи от неправителствени организации. Предложението на "Български финансов форум" - неправителствена организация, създадена да защитава потребителите на финансови услуги, бе да има всеобхватен закон. Факт за полезността на идеята е, че становището на БНБ също се покрива с това предложение. Буди недоумение обаче становището на АТБ, че различните видове кредити са различни продукти, коментират прависти. От юридическа гледна точка те представляват един и същ договор, а със закона се въвеждат общи правила за уреждане на отношения.
 
Обмислят общ кодекс за заетите в строителството
в. Сега
Да се създаде специален кодекс, с който да се дадат ясни правила за основните участници в строителството, каквито са проектантите и строителите. Това се предвижда да дискутират в рамките на днешната конференция по законодателните промени в строителния отрасъл представители на сектора. "Такъв кодекс е необходим, за да са ясни вътрешните правила за работа в отрасъла", коментира пред "Сега" зам.-председателят на Камарата на архитектите в България арх. Атанас Тосев. 
 
Българската енергийна позиция: Оставете ни АЕЦ
в. Сега
България намира за уместно страните от Стария континент, които са направили избор в полза на ядрената енергетика, да бъдат оставени да обсъдят общи европейски стандарти в ядрената област. Това се казва в позицията на България по единната европейска енергийна политика, която ще бъде представена във вторник на Брюксел. Тя бе приета от кабинета миналия четвъртък. Миналата седмица Еврокомисията излезе с обща енергийна стратегия, един от акцентите на която е необходимостта преговорите с Русия да се водят вече централизирано, а не от всяка страна поотделно.
 
Макар и формулирани с общи фрази, акцентите в българската позиция са три. Първият е, че страната ни призовава да се създадат евростандарти в атомната енергетика, каквито сега липсват. Този факт създаде доста затруднения да защитим позицията на АЕЦ "Козлодуй" по време на преговорите ни за членство в ЕС.
 
По идея на Гайдарски Махат здравните книжки
в. Стандарт
 
Електронни чипове ще изхвърлят здравните ни книжки. В миналото остават и картоните, в които докторите описват болежките ни и лечението им. Всеки от нас ще има карта с чип. В нея ще е цялата информация за здравето на пациента. Революционният проект е поръчан от министър Гайдарски и ще е готов до сряда. Всички доктори, болници, аптеки, здравни фондове, касата, районните здравни центрове, НОИ, министерството, данъчните и полицията ще бъдат свързани в електронна система. Така хората ще получават бърза информация за специалистите и клиниките, в които могат да получат най-добро лечение. Системата ще намали администрацията, смята Гайдарски.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 13.09.22 г.
fallback