fallback

Доставките на ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” гарантирани до 2020 г.

Към сегашната методика за определяне на цената на ядреното гориво е добавен защитен механизъм, който предпазва българската страна от резки промени в търсенето и предлагането на пазара на свежо ядрено гориво

15:53 | 09.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

До 2020 г. България ще има гарантирани доставки на свежо ядрено гориво съгласно Допълнително споразумение за удължаване на срока на Договора за доставка между АЕЦ “Козлодуй” и руската атомна корпорация ТВЕЛ. Споразумението е подписано по време на приключилото вчера посещение на Изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Иванов в Москва.

Към сегашната методика за определяне на цената на ядреното гориво е добавен защитен механизъм, който предпазва българската страна от резки промени в търсенето и предлагането на пазара на свежо ядрено гориво, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката. От началото на 2008-а година цените на свежото ядрено гориво ще се договарят за тригодишни периоди.

“Удължаването на срока на договора е изключително важно за България, защото гарантира сигурността на снабдяването в дългосрочен план”, коментира министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

ТВЕЛ за пръв път в отношенията си с АЕЦ “Козлодуй” поема ангажимент да транспортира, преработва и съхранява отработилото ядрено гориво до края на експлоатационния срок на 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Споразумението е в съответствие с препоръките на ЕС Euratom Supply Agency доставките на свежо ядрено гориво да се извършват на базата на дългосрочни договори. Непосредствено преди присъединяването на Унгария, Словакия и Чехия към ЕС и трите държави си осигуриха подобни дългосрочни договори с ТВЕЛ.

ТВЕЛ доставя 100% от необходимото на АЕЦ “Козлодуй” ядрено гориво съгласно двата договора за доставка, подписани през 2002 г. Допълнителното споразумение удължава до 2020 г. срока на изтичащия през 2007 г. договор за доставка на ядрено гориво за 5-и и 6-и блок. Остава в сила договорът за доставка на ядрено гориво за 3-и 4-и блок до извеждането им от експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 03.09.22 г.
fallback