fallback

Екоорганизации се вдигат на протест срещу проект на Челопеч Майнинг

Министерството на околната среда и водите не е предоставило информация и време на правителството и обществеността в Гърция, за да се запознаят с проекта

10:17 | 09.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

На 10 март, петък, от 9:30 часа в градинката до Народното събрание ще бъде проведен протестен митинг срещу инвестиционното предложение на „Челопеч Майнинг“ ЕАД за разширяване преработката на медно-златни руди от находище „Челопеч“ до 3 млн. тона и производство на метали от концентрат. Планирано е предложението да бъде разгледано през същия ден от Висшия експертен екологичен съвет при МОСВ, като проектът подлежи на одобрението на министъра на околната среда и водите.

Според коалицията от неправителствени организации „България без цианиди“ инвестиционното предложение противоречи на директива COM(2003) 319 final на Европейския съюз, която е специално създадена по повод замърсяването съссмъртоносни цианиди на реките Тиса и Дунав от румънската мина в РосиаМонтана през 2000 г. Въпросната директива изисква инвестиционни планове като този на „Челопеч Майнинг“ да бъдат обсъдени и със съседните страни - членки на ЕС , които биха пострадали от евентуална екологична катастрофа.

Разглеждайки предложението на компанията Министерството на околната среда и водите не е предоставило информация и време на правителството и обществеността в Гърция, за да се запознаят с проекта, въпреки че чрез реките Тополница и Марица населението на Гърция е заплашено от отравяне с цианиди и арсен при авария, причинена от високи води или сеизмични въздействия.

Министър Джевджет Чакъров към настоящия момент не е предоставилнеобходимата информация на гръцката страна и по този начин нарушава европейската директива в критичен за членството на страната ни момент, допълват от коалицията, като настояват проектът да бъде отхвърлен. „Челопеч Майнинг“ е дъщерно дружество на канадската компания Дънди Прешъс Металс, която през миналата година получи два сертификата за инвестиции от Първи клас – за разширяване и модернизация на рудника в Челопеч и за разработването на златодобивния проект “Крумовград” в местността Ада тепе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
fallback