fallback

Парите за обучение на чиновниците стават 2% от фонд „Работна заплата“

Промените в закона предвиждат да се разширят и възможностите за мобилност на държавните служители

13:20 | 08.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Средствата за обучение на държавните служители да се увеличат от 1 януари 2007 г. на до 2 на сто от фонд "Работна заплата", реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за държавния служител. Сега тези средства са до 0,8 на сто.

Възприетата у нас отворена система за назначаване на държавни служители предполага постоянен приток на кадри, външни за администрацията, на всички позиции за държавни служители. Това изисква значителен финансов ресурс за обучение, свързано с придобиване и развитие на специфична административна компетентност, която е необходима за работата в държавните институции, се казва в приетия документ.

С промените се въвежда централизиран конкурс за младши експерти в държавната администрация, организиран от Института по публична администрация и европейска интеграция два пъти годишно.

Централизирането на конкурса цели да се създаде списък на млади и високообразовани хора, които желаят да работят в администрацията, като така ще отпадне необходимостта от провеждане на много конкурсни процедури.

Ръководителите на административни структури ще могат да избират дали да назначат лице, включено в списъка на успешно издържалите конкурси, или сами да проведат конкурс.

Промените в закона предвиждат да се разширят и възможностите за мобилност на държавните служители. Сегашната законодателна уредба регламентира мобилността само в рамките на една администрация, а измененията уреждат възможността за мобилност на държавните служители между отделните администрации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 08.03.06 г.
fallback