fallback

Австрийска фирма иска да прави ток от софийския боклук

От компанията уточниха за Investor.bg, че за това преоборудване ще е необходима инвестиция от около 80 млн. евро

14:07 | 07.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Идеен проект за изгаряне на софийския боклук в ТЕЦ “Перник” е депозирала австрийската фирма Ivenio Consult GmbH пред столичния кмет Бойко Борисов.

Фирмата предлага лесно сортиране на отпадъците и веднага след това изгарянето им в пернишката електроцентрала. За целта е нужно да се направи преустройство в електроцентралата, което да гарантира съответстващото на европейските стандарти качество на въздуха. От компанията уточниха за Investor.bg, че за това преоборудване ще е необходима инвестиция от около 80 млн. евро, което е около два пъти по-малко от средствата, необходими за построяването на нов завод за изгаряне на отпадъци. За сравнение, подобни проекти в Западна Европа са реализирани с вложения от около 150 млн. евро.

Системата дава възможност и за производство на електроенергия от изгорелия боклук, като конкретният проект предвижда да бъде осигурена енергия, която ще доставя на град Перник дългосрочно ток и парно.

Методът, прилаган от Ivenio успешно в Германия, може да се осъществи и в някоя от софийските електроцентрали, казаха от компанията. При осъществяването на проекта ще бъде извършване предварително сортиране на боклука, отделянето на суровините, които могат да бъдат оползотворени (стъкло, метал, хартия и др.), а остатъкът ще може да се изгаря при разходи от 40 евро на тон. От компанията уточниха, че разходите за тази дейност в други европейски страни са 150-250 евро на тон.

Ivenio Consult GmbH е създадена през 2004 г., като е 100% собственост на “Виенер Щатверке”, Виена. Компанията е специализирана в разработването и изпълнението на различни обществени инфраструктурни проекти, свързани с енергия, отпадъци, превозване и др. Ivenio има реализирани проекти за мениджмънт на отпадъци в Португалия, Италия, Германия, Румъния и др. Фирмата участва и в първия етап от процеса, включващ балирането и временното складиране на сметта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:13 | 09.09.22 г.
fallback