fallback

От 5 юни всички плащания ще се извършват в IBAN-формат

Международният номер на банкова сметка (International Bank Account Number - IBAN) е номер на сметка на клиент на банка, съставен в съответствие с международен стандарт ISO 13616

16:27 | 28.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Според БНБ IBAN номерът на сметките ще гарантира сигурност, бързина и качество на местните и международни банкови преводи. Снимка: Investor.bg

От 5 юни всички плащания у нас и тези към чужбина ще се извършват от клиентски сметки, които са в IBAN-формат, съобщиха подуправителят на БНБ Димитър Костов, ръководещ управление "Банково" и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян.

Участници в проекта са БНБ, АТБ, НОИ, търговските банки, системни оператори, Министерство на финансите и Главна данъчна дирекция.

Според БНБ IBAN номерът на сметките ще гарантира сигурност, бързина и качество на местните и международни банкови преводи.

Международният номер на банкова сметка (International Bank Account Number - IBAN) е номер на сметка на клиент на банка, съставен в съответствие с международен стандарт ISO 13616.

Концепцията за международен номер на банкова сметка е разработена от Европейския комитет за банкови стандарти съвместно с Международната организация по стандартизация (ISO) и е международно признат стандарт ISO 13616:2003. В България е приет от Българския комитет по стандартизация, като стандарт БДС ISO 13616:2004 Международен номер на банкова сметка (IBAN) на Българския институт по стандартизация.

IBAN представлява последователност от буквени и цифрени знаци за еднозначно международно идентифициране на банкова сметка на клиент.

Всяка страна, въвела IBAN стандарта, определя специфична форма и дължина. В различните страни IBAN има различна дължина.

IBAN може да съдържа до 34 знака:

- първите два знака винаги са код на държавата съгласно ISO стандарт и идентифицират страната, в която се поддържа сметката;

- следващите два знака са контролни числа, които служат за валидиране точността на въвеждане на IBAN;

- последната част от IBAN съдържа местна информация, различна за отделните държави, която служи за идентифициране на сметката на клиента в страната, където се поддържа сметката (примерно банков идентификационен код или идентификационен клиринг номер

на финансовата институция, вид и номер на клиентска сметка).

Въвеждането и използването на IBAN в България се урежда с Наредба номер 13 на БНБ. IBAN номер се генерира за всяка банкова сметка на клиент само от банката, която го обслужва.

Съгласно тази наредба използваният в България IBAN е с дължина 22 знака и включва:

- код на държавата "BG";

- контролно число (двe цифри);

- основен номер на банковата сметка (BBAN), който се състои от 18 знака (букви и цифри).

В електронна форма IBAN се изписва като последователност от 22 знака без интервали между тях. На хартия IBAN се изписва като последователност от 22 знака, разделени отляво надясно в групи от по четири знака, отделени с интервал, като последната група енепълна.

От 5 юни при извършване на паричен превод единственият валиден номер на клиентска сметка ще е IBAN.

При приемане на нареждане за местен превод и превод към страна, въвела IBAN стандарта, с помощта на контролното число банката проверява коректността на посочените номера на сметките на наредителя и получателя, дори когато получателят е клиент на друга банка. Рискът от забавяне или отхвърляне на плащане поради неточности ще бъде намален, тъй като сметките на получателите ще бъдат заверявани само чрез използване на IBAN.

IBAN може да бъде издаван само от банката, обслужваща клиента. Банките са длъжни безплатно да уведомят в писмен вид или по друг подходящ начин своите клиенти - за IBAN номерата на банковите им сметки. Банките ще уведомят служебно Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт и Агенцията за социално подпомагане за новите IBАN сметки на клиентите си. Според Левон Хампарцумян банките ще уведомят служебно работодателите за новите банкови номера на техните служители, така че да не се стига до забавяне на заплатите на хората.

От 1 март до 5 юни 2006 г. титулярите на сметки трябва да се свържат със своята обслужваща банка, за да се информират за начина на получаване на IBAN номера на сметка. Титулярите на банковите сметки трябва да уведомят бизнес партньорите си за новия номер на банковата си сметка.

Всички страни - членки на ЕС използват IBAN стандарта. До януари 2006 г. IBAN е въведен в общо 42 държави, като 10 от тях го използват и за вътрешни плащания. България е последната страна на Балканския полуостров, която въвежда този вид банкови номера, съобщиха от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 08.09.22 г.
fallback