fallback

Евроинс стана учредител във втори АДСИЦ

Застрахователната компания очаква печалба в размер на 125 хил. лв. за първото тримесечие на 2006 г. спрямо загуба от 83 хил. лв. година по-рано

14:39 | 27.02.06 г.

Застрахователна компания Евроинс е записала 150 хил. aкции, или 30 на сто от капитала на Юнивърсъл Пропъртис АДСИЦ-София, се посочва в съобщение на Българска фондова борса. Към настоящия момент книжата на дружеството не се търгуват на пода на борсата, а това е второто дружество със специална и инвестиционна цел, в което Евроинс участва като институционален инвеститор. Пред Investor.bg председателят на управителния съвет на Евроинс Кирил Бошов заяви, че компанията е положително настроена към дружествата със специална инвестиционна цел и че както и в предходния случай с Булленд, така и в настоящия Евроинс не се стреми да влезе в управлението им, а цели краткосрочна и средносрочна печалба.

Юнивърсъл ООД притежава 51% от Юнивърсъл Пропъртис АДСИЦ, докато останалите 19 на сто са собственост на физическо лице. Изпълнителният директор на дружеството Илиян Стоянов заяви, че при успешна регистрация на компанията в регистъра на КФН се предвижда листване на акциите на Юнивърсъл Пропъртис АДСИЦ и увеличение на капитала му.

Евроинс притежава 30% от третото дружество, специализирано в инвестиции в земеделска земя - “Булленд инвестмънтс” АДСИЦ. Останалите акционери са „Аскент шоп” ЕООД - Стара Загора с 23.2%, „Севт” АД - Казанлък с 20 на сто, „Аскент Пламен Пенчев” - Гурково с 10%, ЕТ „Селект Илия Михайлов” - Гурково с 10%, а останалите 6,8 на сто са разпределени между едно юридическо и три физически лица

Междувременно ЗД Евроинс АД обяви прогнозните си резултати за първото тримесечие на 2006 г. Очакваният ръст на премийния приход е в размер на 25% спрямо първото тримесечие на 2005 г., или 10,5 млн. лева спрямо 8,43 млн. лева за същия период на миналата година. Очакваният ръст е почти 5 пъти по-голям от сравнението първо тримесечие 2005 г. - първо тримесечие 2004 г., когато е бил 5.23%. Очакванията за финансов резултат са постигане на печалба в размер на 125 хил. лева. За същия период на миналата година компанията отбеляза загуба в размер на 83 хил. лв.

Днес бяха изтъргувани 28 хил. броя от книжата на Евроинс на нива от 3,91 до 4,03 лв., като средната цена отчете ръст от 1,03 на сто до 3,94 лв.

Свързани компании:

Юнивърсъл Пропъртис АДСИЦ-София(45U)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 21.08.22 г.
fallback