fallback

Преглед на печата за 27 февруари

08:14 | 27.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Три банки вече съобщават електронно новите сметки
в. Сега
Три български банки вече въведоха електронно генериране на новите IBAN-сметки. Това са Първа инвестиционна банка, ING Bank-България и Обединена българска банка. От няколко дни на сайтовете им - www.fibank.bg, www.ingbank.bg и www.ubb.bg, работят специални генератори. При нанасяне на съществуващия номер на сметката сайтът показва новия номер.
Кампанията по уведомяване на клиентите трябва да приключи до края на май, защото от 5 юни всички титуляри на сметки - физически и юридически лица, трябва да посочват в платежните си документи новия номер, който съдържа международния код IBAN. В противен случай банката може да откаже да ги обслужи или да им поиска допълнителна такса. Въвеждането на IBAN е европейско изискване. С него ще се повишат сигурността и бързината на разплащанията, коментира неотдавна подуправителят на БНБ Димитър Костов.
Фалшиви винетки заливат страната
в. Сега
Черен пазар на винетки започва да се обособява в държавата, установи проверка на "Сега". Фалшивите стикери се продават наполовина по-евтино. Печатат се основно годишни винетки за тежкотоварни автомобили, които са най-скъпи - 644 лв., което е с над 100 лв. повече, отколкото през 2005 г.
Само от началото на февруари, когато шофьорите трябваше да оборудват автомобилите си с новите стикери, са засечени 8 случая на ментета. Това стана след съвместни проверки на Изпълнителна агенция "Пътища" (ИАП) и КАТ. Въпреки седемте защити на винетките от тази година фалшификаторите са ги пробили. Ако злоупотребите продължат, от ИАП ще поискат транспортното министерство да отнеме лиценза на фирмите превозвачи.
Завод за захар ще прави водка
в. Стандарт
"Захарни заводи" - Горна Оряховица, ще прави луксозната водка "Кристал". Питието и сега може да се намери на пазара, но е внос от Русия. Българският му вариант ще се появи по магазините до няколко месеца, каза изпълнителният директор Георги Узунов. "Кристал" ЕООД ще бъде създадена, след като завърши ремонтът на новия завод за спирт в "Захарни заводи". В него ще бъдат вложени около 10 млн. лв. Спиртът, който ще се произвежда там, е с най-добро качество според европейските норми. Водката, в която ще се влага, е луксозно питие от ранга на скъпите коняци и уиски. Дружеството "Кристал", което ще произвежда водката, ще бъде 20% собственост на "Захарни заводи", а останалите са разпределени между руска и израелска фирма.
ДДС надува първата вноска при лизинг
в. Стандарт
Поне 25% от цената на автомобила ще трябва да платите като първа вноска, за да го купите на лизинг. Това ще стане от 2007 г. с влизането в сила на нов закон за ДДС, подготвен от финансовото министерство. Сега нов автомобил може да се вземе на лизинг и с 5% първоначална вноска, като към нея се прибавят парите за застраховки и такси. Новият проект е съобразен с директивите на Евросъюза. Според него ДДС върху цената на целия автомобил трябва да се плати в самото начало на лизинга - при предаване на вещта. Така, за да вземете кола за 20 хил. лв. на лизинг, ще трябва да приготвите поне 5 хил. лв. за целия данък добавена стойност и за първото плащане.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
fallback