fallback

Преглед на печата за 25 февруари

10:18 | 25.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Сглобявамe влакове на “Сименс”
в. Стандарт
 
Влакове и мотриси на "Сименс" ще се сглобяват и ремонтират във Варна. През юли 2006 г. компанията ще създаде джойнт венчър в морския град. Това заяви Фридрих Смаксвил от управата на "Сименс". В момента във Варна български работници извършват само довършителни работи и поставят седалки.
 
Посещението на транспортния министър Петър Мутафчиев в заводите на "Сименс" в град Трефелд Юрдинген е съпътствано с предаването на поредните две дизелови мотриси от договорените 25 влака клас "Дезиро-класик". В момента по българските релси се движат 17 мотриси на "Сименс". Проектът за дизеловите машини е на обща стойност 67 млн. евро. От средата на 2007 г. в страната ни ще се движат и 25 нови електромотриси на немския производител. Те вече са договорени и БДЖ ще плати за тях 117 млн. евро.
 
Световна класация объркала мястото на България
в. Сега
Слизането на България с 12 места в тазгодишната класация за икономическа свобода на фондация "Херитидж" и "Уолстрийт Джърнъл" се дължи на досадна техническа грешка. Такова обяснение даде в парламента вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. От 52-о място за 2005 г. България отиде на 64-о в тазгодишната класация. Това е след всички европейски страни и близо до Перу и Уганда.
 
"При съставянето на индекса са използвани данни за средната митническа ставка, а не за среднопретеглената митническа ставка, както е редно. Ако бяха използвали коректно данните, даже щяхме да сме преди 50-а позиция", обяви Овчаров. Разликата между двете данни е около 5-процентни пункта.
 
Орязаха рекламата на БНТ и БНР
в. Стандарт
 
Парламентът отново оряза времето за реклама на БНТ и БНР вчера, след като депутатите прегласуваха промените в Закона за радиото и телевизията. Предложението за това беше внесено от червения депутат Иво Атанасов, който е и шеф на медийната комисия. Така БНТ ще има право на 15 минути реклама на денонощие и до 4 минути на час, а БНР - до 6 минути на час. Частните медии пък ще ползват по 12 минути на час, но не повече от 15% от цялото програмно време.
 
Бизнесът готов да даде енергодружествата на КЗК
в. Сега
 
Бизнес организациите, членуващи в Българската стопанска камара, са готови да сезират Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за неизгодните условия, които им дават ЕРП- за доставка на ток. Това съобщи пред "Сега" председателят на камарата Божидар Данев. От началото на годината седемте електроразпределителни предприятия (ЕРП) карат всички стопански потребители да блокират големи суми в банка, за да преподпишат договорите си за доставка на електроенергия. Това произтича от приетите миналата година нови общи условия. Мотивът на ЕРП е, че по този начин се предпазват от големи загуби, в случай че някой от бизнес потребителите спре да плаща сметките си за ток. Искането е за банкова гаранция или за парична гаранция, внасяна в самото ЕРП.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 03.09.22 г.
fallback