fallback

Преглед на печата за 24 февруари

08:12 | 24.02.06 г.

Една трета от хранителните предприятия затворени

в. Сега

От 641 преработвателни предприятия за месо, мляко и риба 208 са затворени за лоша хигиена от края на миналата година досега, съобщи вчера шефът на ветеринарния контрол Жеко Байчев. Когато у нас почнаха да се приемат евростандартите за хигиена, тези предприятия бяха 1414 и постепенно намаляха до малко над 600.

Собствениците на тези 208 предприятия могат да подадат жалби, ако не са съгласни. Освен това Комисията по координация на проектите, медицинските служби и службите за сигурност са задължени да следят за правилното затваряне на предприятията. За последното ще се търси и съдействието на МВР.

Европа увеличава вноса на наше вино

539 700 хектолитра ще влизат без мито в страните от съюза

в. Стандарт

Европейският съюз увеличава квотите за безмитен внос на някои български вина. Това стана със споразумение за взаимни преференциални търговски концесии. Документът бе подписан вчера в Брюксел от Станислав Даскалов, посланик на Република България към Европейските общности, и Георг Вошнаг, постоянен представител на Австрия в ЕС, съобщиха от пресцентъра на външното министерство. Виена е ротационен председател на ЕС за първата половина на тази година.

Морските общини сами ще се рекламират

в. Сега

Морските общини да заделят поне 20% от събраните курортни такси за създаването на свой рекламен фонд, предлага председателят на Асоциацията за насърчаване на чуждестранните инвестиции Чавдар Александров.

Според него, при условие че държавата не осигурява достатъчно средства за масирана реклама на България като туристическа дестинация, това е единственият начин за популяризиране на туризма по общини. Така местната власт ежегодно ще може да планира как точно да изразходва събраните в рекламния фонд средства и върху какво да акцентира.

Всеки втори внася стекове контрабандно

в. Стандарт

Всеки втори пътник, преминаващ през ГКПП Капитан Андреево, пренася над разрешените за безмитен внос литър алкохол и стек цигари. Това показва третата операция срещу нелегалния внос на акцизни стоки, проведена на Капитан Андреево, Кулата и Калотина. Извършени са 1439 проверки на преминаващи превозни средства. Нарушения са открити при 55% от случаите на Капитан Андреево и в 21,84% - на Кулата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
fallback