fallback

Предлагат инвеститорите да не бъдат задължавани да разкриват работни места

Освен това условията и изискванията за прилагане на насърчителните мерки за инвестиционни проекти трябва да са по-лесни за администриране и по-ясни за потенциалните инвеститори

15:44 | 22.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Прилагането на мерките за насърчаване на инвестициите да не се обвързва с изпълнение на социални цели. Това предложиха от Българската стопанска камара (БСК) след днешното заседание на Съвета за икономически растеж, на което бяха обсъдени предложените от Министерство на икономиката и енергетиката промени в Закона за инвестициите. Това би означавало инвеститорите да не бъдат задължени да разкриват определен брой работни места. Високотехнологичните инвестиции, които са приоритетни съгласно концепцията, обикновено водят до разкриване на ограничен брой нови работни места. Стремежът за разширяване на ефекта от насърчителните мерки ще отблъсне потенциалните инвеститори, обосновават се от БСК. Освен това условията и изискванията за прилагане на насърчителните мерки за инвестиционни проекти трябва да са по-лесни за администриране и по-ясни за потенциалните инвеститори. С тази цел се предлага да бъдат насърчавани не само първоначални инвестиции, но и заместващи инвестиции.

Що се отнася до инвестициите в екология, за да бъдат възможни те, е необходимо да се предвиди и финансиране от оперативна програма “Околна среда” на Националния план за развитие, а като бенефициенти да бъдат включени и малки и средни предприятия. Това би облекчило бизнеса при реализирането на екологични проекти, чиято стойност с оглед на изпълнение на екологичните нормативи възлиза на 4-5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 02.09.22 г.
fallback