fallback

Сметната палата препоръча да има краен срок за национален рамков договор

Трябва да се доизгради и оптимизира информационната система в НЗОК чрез усъвършенстване на софтуерните продукти

14:40 | 21.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Да бъде въведен краен срок за изготвяне на национален рамков договор, който да е съобразен с проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и сроковете за неговото внасяне от Министерския съвет в Народното събрание, препоръча Сметната палата на НЗОК, съобщиха от палатата. Препоръката е дадена в доклада на палатата за резултатите от извършения одит на отчета за изпълнението на бюджета на касата за 2004 г.

Нужно е освен това органите на управление на НЗОК да инициират предложение за законова промяна в нормативната уредба относно изваждането от националния рамков договор на разделите, уреждащи условията и реда за осъществяване на контрола и размера на санкциите по изпълнението на договорите за оказване на медицинска помощ, с цел да не се ограничават правомощията на контролните органи на НЗОК.

Трябва да се доизгради и оптимизира информационната система в НЗОК чрез усъвършенстване на софтуерните продукти поради голямата значимост на събираните данни от изпълнителите на медицинска помощ за обработката, съхранението и анализа на цялостната медико-статистическа информация.

Необходимо е да се въведе изискването за задължително електронно отчитане на всички изпълнители на медицинска помощ и да се създаде единен механизъм на национално ниво за обработка на постъпващата от тях информация, за да се постигне ефективен контрол на разходите за здравноосигурителните плащания и се оптимизира качеството на медицинската помощ, препоръчва Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 28.08.22 г.
fallback