fallback

Преглед на печата за 21 февруари

07:43 | 21.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Частниците в Слънчев бряг не искат инфраструктурата да е частна
в. Сега
 
Съюзът на собствениците в Слънчев бряг, който обединява всички притежатели на частни хотели и заведения в комплекса, обяви вчера, че не желае частник да купи инфраструктурата на морския курорт. Най-добрият вариант е алеите и тротоарите да бъдат продадени на община Несебър, обявиха от съюза. Те призоваха несебърския кмет Николай Трифонов да отправи такова предложение до министъра на икономиката Румен Овчаров, който е принципал на "Слънчев бряг" АД.
 
"Ако инфраструктурата бъде продадена на частен купувач, това ще доведе до безброй неудачи за бъдещите инвеститори, което неминуемо ще се отрази върху туристическия продукт и върху Слънчев бряг като туристическа дестинация", се твърди в изявление на организацията.
 
ЕРП-та ще броят вилите абонати по нареждане на регулатора
в. Сега
 
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще разпореди на ЕРП-тата да преброят колко вили и летни къщи има сред техните абонати. Целта е информацията за тях да помогне на социалното министерство навреме да изчисли какви енергийни помощи да заложи в бюджета за следващата зима. Причината за преизчислението е, че от тази есен отпада прагът за потребление от 75 киловатчаса, които струваха по 9.8 ст. с ДДС вместо редовната цена от 17.4 ст.
 
Досега се считаше, че около една трета от всичките над 4 милиона електромера в България отчитат нулево или близо до нулата потребление. Не е ясно обаче колко от тези електромери са монтирани на вили, летни къщи или други обекти, които по принцип имат ниска консумация на ток, и доколко има битови потребители, които разчитат на тази преференция, т.е. вероятно са социално слаби.
 
Зеленчуците пълни с пестициди
в. Новинар
 
34% от картофите и 15% от доматите у нас съдържат пестициди. Това съобщи изпълнителният директор на Националната служба по растителна защита (НСРЗ) Петър Николов вчера. Пестицидите са изключително опасни за човешкото здраве, защото предизвикват ракови заболявания, каза той. Съдържанието на пестициди е причината в последните 12 години да не изнасяме картофи за Европа. 

Рисковите култури като домати, краставици и зелена салата се отглеждат най-много в оранжериите. Според Николов напоследък има бум на строежа на оранжерии. Той посъветва хората задължително да белят краставиците, тъй като вредните вещества се натрупват в кората им.

Слагат стикер на хубавите вина
в. Стандарт 

Специален холограмен стикер ще се лепи на етикета на вина, отличени със "Златен ритон" или с медал на националните дегустации. Това съобщи секретарят на Националната лозаро-винарска камара Лили Стоилова. Предварително ще се правят проверки в избите за качеството на заявените количества по всяка партида. След това съответната фирма, ако бъде отличена, ще получи стикери. Лепенките ще са точно толкова на брой, колкото бутилки е обявила избата предварително. Така ще има гаранция, че винпромите няма да злоупотребяват. Досега имаше случаи, в които фирми слагаха знак за получен медал на всички свои вина и подвеждаха купувачите, обясни Лили Стоилова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:05 | 11.09.22 г.
fallback