fallback

Влагат 2,25 млн. евро в отоплителна централа, използваща биомаса

Инсталацията ще изгаря трици, стърготини и натрошени дърва, клони и кори

11:51 | 18.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Издадено е разрешително за строеж на отоплителна централа в Разлог с инвеститор „Бруната Термал“ АД, София, съобщиха от общинската управа. Централата ще осигурява централизирано топлоснабдяване на база изгаряне на биомаса.

Като гориво ще се използват дървесни отпадъци, получени при добива и механичната обработка на дървесината от района на Разлог, обясниха от общината. Инсталацията ще изгаря трици, стърготини и натрошени дърва, клони и кори.

Съоръжението ще бъде изградено в двора на Многопрофилната болница за активно лечение в Разлог. Отоплителната централа ще бъде с два контейнера - горивен и котелен. Подпорна бетонова стена ще осигурява свободното разтоварване на горивото от транспортните средства директно в горивния контейнер. Дървесината ще се доставя в готов за изгаряне вид.

На първо време се предвижда централата да отоплява болницата в града, като инвестицията на този етап ще бъде около 500 000 евро. Намеренията на инвеститорите са по-късно да бъдат включени социалните заведения и училища в Разлог и вложените средства да достигнат 2,25 млн. евро.

„Бруната Термал“ АД спечели търга за строежа на централата през август миналата година. Вторият кандидат за обекта беше „Прометей“ АД - София.

Специалистите сочат като предимство на проекта за смяна на конвенционалните горива като въглища и мазут с биомаса положителния екологичен ефект. По този начин се намаляват емисиите на парникови газове, отделяни в резултат на горивния процес. Освен това общината ще намали разходите си за електрическа и топлинна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 18.02.06 г.
fallback