fallback

Преглед на печата за 17 февруари

08:20 | 17.02.06 г.

800 млн. лв. не си е прибрала държавата

в. Сега

800 млн. лв. има да взема държавата от неустойки и неизплатени суми от приватизационни сделки, съобщи вчера шефката на Агенцията за следприватизационен контрол Атанаска Бозова. Пред парламентарната комисия за борба с корупцията тя заяви, че 118 купувачи не са платили в срок цената по договорите.

В момента агенцията е страна по 858 висящи дела. За 495 има влезли в сила решения.

БНБ отчита по-висок риск при кредитите

в. Сега

"Има влошаване в качеството и повишаване на риска при потребителските и ипотечните кредити", заяви подуправителят на БНБ Емилия Миланова по време на международна банкова конференция в Пловдив. Според нея има недооценка на кредитоспособността и занижение в критериите под натиска на конкуренцията.

БНБ ще поиска настойчиво търговските банки да променят вътрешните си правила за по-надеждна оценка на кредитополучателите. Ще има препоръки за минимално изискван остатъчен доход от 100 лв. на член от семейството след приспадане на вноската по кредита, здравните и социалните осигуровки и данъците.

Новото летище готово през юли

Няма да приемат кръпки по настилката на пистата

в. Стандарт

Искаме проектът да бъде завършен бързо, но не за сметка на качеството и безопасността, обясни министър Мутафчиев. От транспортното ведомство заявиха, че ще поискат гаранции за асфалтовото покритие и няма да приемат настилката на новата писта да бъде на кръпки, както предложиха от "Щрабаг". От Naco съобщиха, че са оценили всички искове на изпълнителя и са предали оферта и анализ на транспортното министерство.

Данъчните питат 264 общини при ревизия на имоти

в. Новинар

Задава се хаос с местните данъци и такси, предупредиха вчера финансови експерти. Причината е, че през тази година общините сами събират местните налози, но нямат информационна връзка помежду си.

Възможно е например човек, който си е продал колата в друга община, да продължи да се води длъжник за данъка върху возилото. Общината, в която живее продавачът, няма да знае, че колата вече се кара другаде, заради липсата на връзка между базите данни на отделните общини. Проблемът може да се облекчи донякъде, ако отделите в общините, които поеха местните данъци, имат достъп до системата на КАТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
fallback