fallback

Преглед на печата за 16 февруари

07:38 | 16.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Троен скок на ДДС заплашва туризма
в. Сега
 
Скок на ДДС от 7% на 20% ще удари българския туризъм от 2007 г. Предвижда се тогава облекчението да отпадне и услугите в бранша да се облагат със стандартната у нас ставка от 20%. Това ще превърне България в страната с най-висок ДДС за туризма, предупреди вчера Благой Рагин, шеф на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. С такова данъчно бреме трудно ще преборим конкуренцията на Гърция, Турция, Испания, заяви той.
 
В момента в Европейския съюз най-високият ДДС за хотели и ресторанти е в Италия и Австрия, но той е доста нисък - 10 на сто. Преките ни съперници като Испания и Гърция облагат туристическите услуги само със 7% и 8%. Най-ниско е оскъпяването в Кипър и Латвия, където налогът е едва 5 на сто.
 
Европейската комисия защитава "Щрабаг"
в. Новинар
 
Европейската комисия е недоволна, че българските вестници пишат за некачествени работи на австрийската фирма "Щрабаг Интернешънъл", която е главен изпълнител на проекта за изграждане на новото летище София, научи "Новинар". Брюксел настоява и за по-бързо приемане на новия пътнически терминал, който според "Щрабаг" бил готов. Еврокомисията упрекнала в писмо Министерството на транспорта, че проектът закъснява. Строителството на новото летище се извършва с финансова подкрепа от Европейския съюз.
 
Според Министерството на транспорта обаче забавянето е по вина на "Щрабаг". Ръководството на летището смята, че обектът още не е готов за приемане. Притесненията са, че ако заради некачествено строителство стане авиокатастрофа, отговорност ще носи летището.
 
Опозицията определи концесиите като "договори за дарения"
в. Сега
 
Управляващото мнозинство даде вчера "зелена светлина" на новия закон за концесиите на първо четене след тричасови дебати. Народни представители от ДСБ, ОДС, БНС и коалиция "Атака" отказаха да подкрепят проекта с мотива, че той отваря вратата за множество корупционни практики. Нечут остана и призивът на депутата от Коалиция за България и бивш регионален министър Костадин Паскалев проектозаконът да не бъде подкрепян, защото не изпълнява поставените цели и изисква промяна на 15 други нормативни акта.
 
Най-обширни дебати предизвика текстът, който предвижда възможност държавата да плати до 50% от инвестициите, които концесионерите ще направят по изграждането на инфраструктурен обект. Депутатът от ОДС Христо Кирчев определи този текст като възможност за прокарване на оспорваната концесия на автомагистрала "Тракия".
 
Банкери скочиха срещу кредитните юзди
в. Стандарт
 
За първи път банкери се опълчиха открито срещу ограниченията на кредитния ръст, които БНБ налага на трезорите под диктовката на Международния валутен фонд. "Оставете ни на мира да си вършим работата". Това заяви главният изпълнителен директор на Пощенска банка Антъни Хасиотис по време на форума "Банки, инвестиции, пари", който се провежда в Пловдив. Хасиотис изрази всеобщото мнение на банкерите срещу искането за нови рестрикции, които ще понижат кредитния ръст до 17,5%.
 
“Марица-изток 2” вдига цената на тока
в. Стандарт
 
Ще поискаме от енергийната комисия да ни разреши по-висока продажна цена на тока. Причината е, че мини "Марица-изток" увеличиха цената на лигнитните въглища, които използваме като суровина за електропроизводството. Това заяви вчера шефът на ТЕЦ "Марица-изток 2" Атанас Димитров. Най-голямата на Балканите топлоцентрала произвежда годишно над 6 милиарда квч. За миналата година тази цифра е 6,4 милиарда, отчете вчера ръководството.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 16.02.06 г.
fallback