fallback

Приеха оздравителна програма за “Мини Пирин”

На 17 февруари ще бъдат изплатени задълженията към работниците до месец октомври

16:43 | 15.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

След поредица срещи между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, браншовите синдикати и ръководството на “Мини Пирин” ЕАД, бе приета програма за оздравяване на мината, както и график за изплащане дължимите суми на работниците, съобщиха от икономическото министерство.

Изпълнението на програмата е в ход, а изплащането на сумите на работниците стартира на 17 февруари съгласно утвърдения план-график.

Според министерството сегашното състоянието на “Мини Пирин” е следствие от неизпълнение на програмата за преструктуриране, приета в началото на 2004 г. През март миналата година е бил извършен вътрешен одит на дружеството за периода от 1 май 2002 г. - 30 април 2005 г., завършващ с доклад, който констатира нанесени вреди от бившия изпълнителен директор, главния инженер и касиера на мината.

Одитната проверка е показала, че длъжностни лица са разпоредили изплащане на парични средства на дванадесет юридически и физически лица, с които не са в договорни отношения и които при последващи проверки отричат тяхното получаване. Установени са виновно причинени вреди от липси в размер на 758 464 лв., за които са съставени актове.

През разглеждания период неправомерно са уволнени седем работници и служители, които са възстановени на работа с решение на съответния компетентен съд. Изплатени са обезщетения и лихви за просрочие, при което дружеството е ощетено с 13 394 лв.

Одитният доклад е получен в Министерството на икономиката и енергетиката на 4 януари 2006г. Изпълнителния директор е освободен от заеманата длъжност. На виновните лица ще бъде потърсена наказателна отговорност, подчертават от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 29.08.22 г.
fallback