fallback

Над 70 на сто от компютрите ни са с пиратски софтуер

От 1999 г. досега в страната са образувани над 180 наказателни производства за незаконно използване на компютърни програми

13:39 | 15.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

По данни от международната статистика 71 на сто от компютрите в България работят с нелицензирани софтуерни програми. 30 на сто е пиратският софтуер в САЩ, а 45 на сто в страните от ЕС.

Това съобщи във Велико Търново Велизар Соколов, представител на Сдружението на издателите на бизнес-софтуер, цитиран от Dnes.bg.

По думите му за периода от 1999 г. досега в страната са образувани над 180 наказателни производства за незаконно използване на компютърни програми, но едва 5 на сто от делата са завършили с осъдителна присъда.

Според Наказателния кодекс законът предвижда затвор от една до три години затвор и глоби от 1000 лв. до 3000 лв. за случаите на интелектуално пиратство. Най-високото наказание, което досега е наложено в съдебна зала по подобен казус е условна присъда от 6 месеца лишаване от свобода и 1000 лв. глоба.

Сдружението на издателите на бизнес-софтуер откри днес информационна кампания за борба с интелектуалното пиратство. До края на месеца са предвидени поредица от дискусии по проблемите за използването на лицензиран софтуер от малките и средните фирми. Ще бъдат представени и решения за легализиране и ефективното управление на софтуерните активи на фирмите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
fallback