fallback

Пенсионни фондове са вложили 80 млн. лв. в акции към края на 2005 г.

След приетите през миналата седмица от парламента на второ четене промени в кодекса за социално осигуряване пенсионноосигурителните компании вече ще могат да инвестират повече средства в търгувани на борсата инструменти

08:11 | 14.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестициите на българските пенсионни (универсални, професионални и доброволни) фондове в акции са за 80,18 млн. лв. в края на миналата година, показват данните от представените в Комисията за финансов надзор предварителни финансови отчети и справки на пенсионноосигурителните дружества за 2005 г.  Тези инвестиции представляват 7,2% от общите нетни активи в системата за допълнително пенсионно осигуряване.

Инвестициите са в границите на разрешените в момента 10% от активите в такива инструменти. След приетите през миналата седмица от парламента на второ четене промени в кодекса за социално осигуряване пенсионноосигурителните компании вече ще могат да инвестират повече средства в търгувани на борсата инструменти.

Най-много пари в акции са инвестирани от трите пенсионна фонда на ПОК "Доверие", които в края на 2005 г. имат акции за 28,6 млн. лв. Малко по-малко са инвестициите в акции на ПОД "Алианц България" - за 26,4 млн. лв. в края на миналата година.

Общо инвестициите на всички пенсионни фондове са 1,082 млн. лв. в края на 2005 г. Най-голяма част от тях са в Държавни ценни книжа - 559,9 млн. лв., а в депозити е имало 209 млн. лв.

В корпоративни облигации са инвестирани 104,8 млн. лв. в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 05.09.22 г.
fallback