fallback

ОМК пласира първата си емисия корпоративни облигации

Емисията беше осъществена с помощта на консултанта ”Болкан Кепитал Мениджмънт” ООД и водещия мениджър – Българска Пощенска банка АД

09:38 | 13.02.06 г.

На 3 февруари тази година „Обединена Млечна Компания” АД („ОМК” АД) издаде първата си емисия корпоративни облигации с обща номинална стойност 5 милиона евро.

Срокът на емисията е 5 години, а погасяването на облигациите ще се извърши на шест равни вноски, които ще се изплатят с последните 6 лихвени плащания. Купонът е фиксиран на 8%, като ще се изплаща 2 пъти в годината на всеки шест месеца.

Набраните средства от емисията ще се използват за финансиране на инвестиционните проекти на „ОМК” АД, свързани с реконструкцията и разширяването на завода в гр. Пловдив, както и за рефинансиране на кредитите, които компанията е ползвала до настоящия момент.

Емисията беше осъществена с помощта на консултанта ”Болкан Кепитал Мениджмънт” ООД и водещия мениджър – Българска Пощенска банка АД. Облигациите бяха пласирани при условията на частно предлагане, като впоследствие се предвижда емисията да бъде качена за търговия на Българска фондова борса – София.

80 на сто от емисията бе закупена от институционални инвеститори, докато останалите 20 от индивидуални. Емисията се ползва с най-голямо доверие сред банките, които са 60 на сто от купувачите, докато инвестиционните фондове са 17 на сто от инвестиралите. Всеки пети е гражданин на САЩ, а всеки десети на ЕС, показаха данните от ОМК.

Global Finance (Глоубъл Файненс) и „Доверие – Капитал” АД контролират 99% от капитала на „Обединена Млечна Компания” АД.

Global Finance е водещата компания за инвестиции чрез дялово участие в Югоизточна Европа. Компанията управлява над 400 млн. eвро в няколко фондове, инвестиращи в региона. Сред инвестициите й в България са Обединена Млечна Компания АД, Мобилтел, Делта, Стинд и Дружба, Стийлмет, Чипита, Onda Coffee Break, Роял Патейтос, Магазини „Фамилия“.

„Доверие – Капитал” АД е холдингово дружество с основна насоченост на дейностите инвестиране на рисков капитал в стратегически проекти. Основните инвестиции на дружеството са съсредоточени в “Обединена Млечна Компания” АД, “Медика” АД и “Доверие-Брико” АД.

„Обединена Млечна Компания” АД е лидер на пазара на млечни продукти в България. Към настоящия момент, основна роля в портфолиото на компанията за българския пазар имат продуктите с марка Верея – пресни и кисели млека, и Фибела – УХТ млека, които са и водещи на пазара в съответните продуктови категории. „ОМК” АД е и сред най-големите износители на трайни млечни продукти за Азия, САЩ и Русия.

Стратегията за развитие на компанията включва не само запазването на лидерските позиции в сегмента на класическите млечни продукти – българско прясно и кисело мляко, но и навлизането в нови категории на пазара като кисели млека с плодово съдържание и с пробиотични закваски, съдържащи полезните бифидус бактерии. Още по темата: Интервю с изпълнителния директор на ОМК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
fallback