fallback

Патогенният щам H5N1 на птичия грип е открит в България

Информацията е по резултати от лабораторията Уейбридж на Европейския съюз във Великобритания

16:49 | 11.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Пробата от мъртвия лебед, намерен край гр. Видин на 30 януари тази година, е положителна и за щама H5N1 - патогенен за птици и хора, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и горите. Информацията от Референтната лаборатория на ЕС за Инфлуенца по птиците в Уейбридж е получена днес следобед в Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

По-рано в събота Агенция Франс Прес и Асошиейтед прес съобщиха информацията от Европейската комисия, че случаите на птичи грип, регистриран у диви лебеди в България, са предизвикани от вируса H5N1. 

В момента продължава контролът на състоянието на прелетните и домашните птици, както и тези в промишленото птицевъдство в региона на Видин, се посочва в съобщението.

Взети са 200 проби от 12 населени места от домашни птици в радиус от 10 км около Видин. Пробите са изпратени в Референтната лаборатория в София. Контрол се осъществява на територията на цялата страна.

Екипи на НВМС се намират в районите на Шабла, Варна, където има изолирани щамове на Н5 от Референтната лаборатория в София.

Екип се намира и на границата с Република Турция, където на 3 км срещу Малко Търново, на турска територия, са установени положителни щамове на H5N1. Положителни щамове на H5N1 са установени в Италия и Гърция.

На сухоземната територия на България не е установено наличие на опасния за хората H5N1 по домашните птици. Всети с всички мерки за превенция на заболяването. 

От Националния кризисен щаб по птичи грип предупреждават да се избягват контактите си с дивите водоплаващи птици.

Днес италианският министър на здравеопазването Франческо Стораче е съобщил на пресконференция, че двата диви лебеда, намерени на остров Сицилия, са били заразени със смъртоносния за хората вирус на птичия грип H5N1 и има подозрения за други болни птици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:22 | 06.09.22 г.
fallback