fallback

Преглед на печата за 11 февруари

10:08 | 11.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Още 60 лева за депутатите в. Стандарт

Това се дължи на увеличението на възнагражденията през декември и раздадените коледни добавки на чиновниците. Депутатите взимат по три средни заплати в обществения сектор. Средната заплата през декември е 340 лв., обявиха от Националния статистически институт. В обществения сектор взимат средно по 435 лв., а в частния - по 295 лв. За цялата 2005 г. средната заплата е 3834 лв. Като в обществения сектор са изкарали средно по 1400 лв. повече, отколкото в частния.

Пишат пак закон за концесиите в. Стандарт

Проектозаконът за концесиите ще бъде основно редактиран и най-спорните текстове ще бъдат заменени. Това е причината депутатите да отложат първото четене на текстовете в пленарната зала, научи "Стандарт". Документът разбуни духовете и породи разгорещени дебати дори между представителите на управляващата коалиция.

Като основни противници на закона се изявиха депутатите от опозицията и Костадин Паскалев от БСП. Законът урежда корупционни интереси, заяви Нено Димов от ДСБ. Критиците на проекта посочват като скандален текста, че държавата ще компенсира концесионера до 50% от разходите му за поддръжка и управление на обекта.

Около 40% от тютюна реколта 2005 са изкупени в. Сега

До момента в страната са изкупени 16 000 т, или около 40% от тютюна от реколта 2005 г., стана ясно вчера по време на среща на земеделския министър Нихат Кабил с тютюнопроизводители в района на Гоце Делчев. По закон изкупната кампания трябва да приключи до края на февруари тази година. Забавяне в изкупуването на тютюна има в цялата страна, допълни министърът.

Причините са финансови проблеми на фирмите, които изкупуват. Те имат и нереализирани количества тютюн от предишни реколти, каза Нихат Кабил. Някои от фирмите имат затруднения с кредитите, които обслужват. Ако възникне нужда от удължаване на изкупната кампания, срокът ще е съвсем кратък, каза Кабил.

32 000 длъжници за парно на съд в. Новинар

Над 32 000 дела за 45-46 млн. лева е завела "Топлофикация София" срещу абонати, които не са си плащали парното в срок. От 1999 година до края на 2005 г. "Топлофикация" има над 11 000 приключени дела. При спечелено дело дружеството има право на запор на имущество.

Досега само един потребител е успял да спечели подобно дело срещу "Топлофикация", защото е доказал в съда, че неправомерно са му начислени по-високи суми. Много от длъжниците се оплакват от надписани сметки и нарочно не плащат, но има и длъжници, които от години нехаят за натрупаните си дългове.

Отчуждават имоти без право на съдебни претенции в. Новинар

Собственици на имоти, които се отчуждават за строителство на големи инфраструктурни проекти, ще получават обезщетение, но няма да могат да го оспорват в съда. Това предвиждат промени в Закона за държавната собственост, гласувани вчера от депутатите.

Имотите ще се оценяват, като се вземат предвид пазарните цени на подобни съседни имоти и съобразно статута на имота по действащия общ устройствен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 11.09.22 г.
fallback