fallback

Австрийската Винербергер купи керамичния завод Успех - Луковит

Предвижданите инвестиции в завода в Луковит са 25 млн. евро, като голяма част от тях ще бъдат вложени още през тази година

18:01 | 09.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Wienerberger

Австрийската компания “Винербергер” АГ (Wienerberger AG) придоби над 90% от акциите на “Успех” АД – Луковит, съобщиха от компанията. Продавач на пакета е “Кераминженеринг” АД – София, дъщерно дружество на “Руен Холдинг”, като цената на сделката не бе оповестена.

“Предвижданите инвестиции в завода в Луковит са 25 млн. евро, като голяма част от тях ще бъдат вложени още през тази година”, каза за Investor.bg управителят на “Винербергер” ЕООД Милен Петров. Тази инвестиция е част от глобалната инвестиционна програма на австрийската компания, за която през текущата година са предвидени около 250 млн. евро.

Петров добави, че реконструкцията на завода ще започне след получаването на всички необходими разрешения и ще продължи около 10-12 месеца. Предвижда се да се внедрят мощности за производство на голямоформатни керамични блокове от типа POROTHERM.

“Винербергер” присъства в България от пролетта на 2005 г., като досега внасяше тухли от Румъния и Унгария. От австрийската компания установяват, че в нашата страна се ценят висококачествени продукти с марката POROTHERM и само с внос не успяват да покрият голямото търсене.

Заводът в Луковит се намира на 120 км североизточно от София, което е много близо до най-важния пазар за тухли в България, какъвто е столицата, а от друга страна, залежите от глина са разположени в неспоредствена близост до производствената площадка. “С тази сделка успяхме да осъществим първите стъпки на новия и интересен пазар за тухли и да разширим географското си портфолио още в посока Изток”, казва Йохан Виндиш, член на Управителния съвет на “Винербергер” АГ, отговорящ за Централна и Източна Европа.

Целта на австрийската компания е в средносрочен план да изгради в България съответните пазарни позиции с няколко завода и да постигне всеобхватно и повсеместно присъствие на пазара.

До началото на тази година мажоритарният пакет (51%) от “Успех” АД бе притежание на “Руен Холдинг”, но бе продаден на “Кераминженеринг”.

“Винербергер” АГ притежава заводи в 24 страни и е номер едно в света при тухли за защитена зидария с марките POROTHERM и POROTON.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
fallback