fallback

Aсоциацията на управляващите дружества навърши една година

Стойността на активите, управлявани от членовете на Българската асоциация на управляващите дружества, е над 90 млн. лева

10:17 | 09.02.06 г.

Някои от представителите на БАУД: Ангел Джалъзов, Николай Костов, Стоян Тошев, Николай Ялъмов и Петко Кръстев. Снимка: Investor.bg

Aсоциацията си е поставила за цел да изработи и прилага стратегия за популяризиране на колективните инвестиционни схеми сред масовия инвеститор

Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) отбелязва една година успешна дейност. На изискан коктейл в зала Музикална на Военния клуб в София се събраха представители на управляващите дружества, регулаторните институции, парламента, медиите и др., за да отпразнуват годишнината.

„С учредяването на асоциацията преди една година поставихме началото на сътрудничество, което вярваме, че ще подкрепи развитието на българския капиталов пазар. Убедени сме в потенциала на пазара и това беше една от причините да обединим усилията си и да създадем такава асоциация. През изминалата година ние бяхме градивен партньор на регулаторните институции, участвувайки във всички законодателни инициативи и изразявайки становището на професионалната гилдия. Сега БАУД навлиза в етап от своето развитие, когато е важно да си дадем сметка за перспективите и предизвикателствата, които стоят пред нас“, заяви Стоян Тошев, председател на Управителния съвет на БАУД по повод на рождения ден на организацията.

„Започваме разработването на етичен кодекс на управляващите дружества, който да постави етичните рамки на нашата дейност и да утвърди високи професионални стандарти. Друга важна цел е изработване и прилагане на стратегия за популяризиране на колективните инвестиционни схеми сред масовия инвеститор. Радвам се, че днес празнуваме първия си рожден ден. Предстои ни много работа и бих искал да благодаря на всички мои колеги за техния принос в нашето общо начинание”, добави Тошев.

БАУД е първото сдружение в България на професионалните мениджъри на дейността, включително портфейлите, на взаимни фондове – инвестиционни дружества от отворен тип и договорни фондове. В момента в асоциацията членуват единайсет лицензирани управляващи дружества, които управляват дейностите по инвестиране в ценни книжа на паричните средства, набрани чрез публично предлагане на акции на инвестиционните дружества и дялове на договорните фондове, и по обратното им изкупуване по желание на инвеститорите.

Членове на БАУД са Бенчмарк Асет Мениджмънт АД, ДСК Управление на активи ЕАД, Елана Фонд Мениджмънт АД, Златен Лев Капитал АД, Капман Асет Мениджмънт АД, Карол Капитал Мениджмънт ЕАД, КД Инвестмънтс ЕАД, ОББ Асет Мениджмънт ЕАД, ПФБК Асет Мениджмънт АД, Стандарт Асет Мениджмънт АД и Ти Би Ай Асет Мениджмънт ЕАД. Pioneer Investments е участник в работата на Асоциацията и кандидат за член. Стойността на активите, управлявани от членовете на Българската асоциация на управляващите дружества е над 90 млн. лева.

Целите на БАУД са да подпомага, утвърждава и популяризира дейността на управляващите дружества в България, да обединява и координира усилията на своите членове и да отстоява техните професионални интереси, както и да утвърждава сред своите членове високи стандарти на професионализъм, свързани с дейността им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:33 | 28.08.22 г.
fallback