fallback

Публични дружества продължават да представят непълни отчети

Приложените ПАМ за този период са 71, а прекратените са 418

18:16 | 08.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за финансов надзор (КФН) е открила 470 производства по прилагане на принудителни административни мерки (ПАМ) във връзка с осъществените проверки на представените в КФН и на БФБ годишни и тримесечни отчети от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа, за периода 01.01.2005 г.05.02.2006 г., съобщиха от комисията.

Приложените ПАМ за този период са 71, а прекратените са 418, допълват от комисията.

При осъществяване на документална проверка на представените в КФН отчети за установяване на непълноти и несъответствия в тях, се констатират следните най-често повтарящи се пропуски от страна на поднадзорните лица:

- непредставяне към отчета на счетоводните форми, които дружеството е приело за отчитане на своята дейност, съгласно изискванията на Закона за счетоводството;

- непредставяне на разписана счетоводна политика и пояснителни бележки към счетоводните отчети;

- непредставяне на пълен по обем и актуализиран по съдържание проспект, съответно регистрационен документ към годишния отчет, съгласно изискванията на Наредба № 2;

- непредставяне на важната информация, влияеща върху цената на ценните книжа, по чл. 28 относно обстоятелствата, настъпили през изтеклото тримесечие, съгласно Приложение № 9 на Наредба № 2.

Съгласно изискванията на чл. 94, чл. 95 и чл. 99, във връзка с чл. 94 и чл. 95 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), емитентът на ценни книжа е длъжен да представя в КФН и на БФБ годишни и тримесечни отчети в сроковете и със съдържанието, определени в ЗППЦК и в Наредба № 2 на КФН за проспектите при публично предлагане на ценни книжа и за разкриването на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа.

Управление “Надзор на инвестиционната дейност” осъществява контрол по спазване изискванията на ЗППЦК и на актовете по прилагането му като следи за представянето в срок на отчетите на публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа в КФН и на БФБ и извършва документални проверки на представените отчети с цел констатиране на непълноти и несъответствия в тях.

При установяване на непредставяне или закъснение при представяне на отчетите, както и при констатиране на непълноти и несъответствия в тях, се откриват и прилагат принудителни административни мерки спрямо поднадзорните лица.

Според КФН, броят на откритите процедури по прилагане или прекратяване на ПАМ за констатирани непълноти и несъответствия в представените тримесечни и годишни отчети от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа е значително по-голям от броят на тези процедури във връзка с представянето в КФН и/или на БФБ на тримесечните и годишните отчети.

Може да се отбележи, че за периода 01.01.2005 г. – 05.02.2006 г. спрямо приблизително същият период на 2004 г. се наблюдава тенденция на намаляване на нарушенията на ЗППЦК и актовете по прилагането му, в резултат на предприетите действия от страна на КФН, констатират още от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 07.09.22 г.
fallback