fallback

Инвестират 156 млн. лв. в първия в България ветрогенераторен парк

Проектът предвижда монтиране на 44 ветрогенератора от ново поколение

13:16 | 08.02.06 г.

В изграждането на единствения в България ветрогенераторен парк българската компания "Екосорс Енерджи" ще инвестира 156 милиона лева. Това  съобщи Владимир Николов, управляващ мениджър на фирмата, предаде Dnes.bg.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Павел Езекиев връчи на компанията официално сертификат за "Първи клас" инвеститор по Закона за насърчаване на инвестициите.

Паркът ще бъде построен върху билото на Стара планина, в района на връх Мургаш, върху площ от 2 400 дка., собственост на "Екосорс Енерджи".

Проектът предвижда монтиране на 44 ветрогенератора от ново поколение, отговарящи на европейските изисквания за безопасност на околната среда. Всеки от тях ще бъде с единична мощност от 2.3 мегавата, а сумарната мощност на генераторите в парка ще е 100 мегавата.

Проектът ще бъде изпълнен на два етапа - първият ще приключи да края на 2006 г., когато ще бъдат монтирани 20 генератори. Вече е започнало проектирането и изграждането на инфраструктура към обекта, като подходите и вътрешната инфраструктура "Екосорс Енерджи" ще изгради със собствени средства.

По план вторият етап - монтиране на останалите съоръжения ще приключи до края на 2008 г. Очакваната възвращаемост на инвестцията е след 8 - 9 години, каза Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 13.09.22 г.
fallback